Nemocniční oddělení se postupně mění z covidových na původní

17. duben 2021 19:17

V Ústeckém kraji přibylo v pátek 342 potvrzených případů koronaviru. Je to o 122 méně než předchozí týden.

Volná kapacita nemocnic se mírně zvyšuje. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Více případů než v Ústeckém přibylo v pátek pouze v lidnatějších krajích Moravskoslezském a Středočeském.

„Region měl ohledně epidemie horší startovací pozici, proto i čísla jsou nadále vyšší než ve zbytku země, přestože epidemie zvolna ustupuje,“ uvedla k tomu ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Dodala, že testy nepotvrdily na Děčínsku žádný další případ brazilské mutace. V pondělí se v okrese Děčín do škol vrátí žáci.

V Ústeckém kraji se 1. března 2020 potvrdil jeden z prvních tří případů onemocnění covid-19 v republice. Od té doby mělo pozitivní test 117 454 lidí. Z toho se jich 106 924 dosud vyléčilo. S koronavirem nebo v jeho důsledku zemřelo 2307 lidí, z toho v pátek čtyři, což je zatím nejnižší počet od 16. ledna.

Volná kapacita v nemocnicích se mírně zvyšuje. U standardních lůžek s kyslíkem je to 28 procent, u lůžek s intenzivní péčí je to 22 procent. Oddělení, která byla přeměněna na covidová, se postupně mění na původní. A krajská záchranná služba informovala, že ubylo výjezdů kvůli covidu a situace se pomalu vrací k době před pandemií.

Očkováno bylo v kraji 156 119 lidí, z toho 51 987 dostalo obě dávky. V regionu žije zhruba 817 000 obyvatel. Registrovat do systému se mohou od středy lidé nad 65 let, několik z nich už první dávku dostalo. Očkování v regionu tento týden zrychlilo.

Spustit audio