Nemocnice v Ústeckém kraji zaměstnaly první uprchlíky z Ukrajiny jako sestry a lékaře

11. duben 2022 08:59

V nemocnicích v Ústeckém kraji začali pracovat první lékaři a setry, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny. Zatím v režimu stáží. Jde o hlavně o větší zdravotnická zařízení. V těch menších dosud obsahují jen nezdravotnické profese.

40 ukrajinských zdravotníků zaměstnala od začátku března společnost Krajská zdravotní. Ta provozuje v regionu celkem sedm nemocnic – v Rumburku, Děčíně, Litoměřicích, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově.

Mezi novými zaměstnanci z Ukrajiny je 15 lékařů, osm všeobecných sester a šest praktických sester. Například v ústecké Masarykově nemocnici přijali nově tři lékaře, z toho dva na kardiologii a jednoho na dětské oddělení. Práci tam také dostalo pět všeobecných sester, čtyři praktické sestry a dva pracovníci na úklid.

Noví ukrajinští zaměstnanci Krajské zdravotní se se svými kolegy dorozumívají někdy anglicky a někdy rusky. Často je to ale tak, že pracují společně se svými krajany z Ukrajiny, kteří už jsou v Česku nějakou dobu a česky umí.

Lékaře a sestry Krajská zdravotní zaměstnala v rámci takzvaných odborných praxí na jeden rok. Praxe mohou pořádat jen zdravotnická zařízení, která jsou akreditovaná pro vzdělávání. Praxe jsou navíc podmíněné tím, že nováčci pracují pod dozorem kvalifikovaných lékařů.

Nemocnice v Kadani a Žatci zatím zaměstnávají uprchlíky z Ukrajiny na nezdravotnických pozicích

Menší nemocnice v Ústeckém kraji zatím tímto způsobem ukrajinské lékaře nebo sestry nezaměstnaly. Jak v kadaňské, tak v žatecké nemocnici přitom už ukrajinští uprchlíci už pracují – zatím ale jen na pozicích nezdravotnických pracovníků.

Třeba v Žatci jsou dvě lékařky internistky na pozici administrativních pracovnic. Učí se česky a nemocnice počítá s tím, že rovnou projdou klasickým schvalovacím procesem, který musí lékaři ze zahraničí absolvovat.

Na praxi zatím nenastoupli ani žádní uprchlíci v kadaňské nemocnici. Podle jejího ředitele Petra Hossnera si teď vyřizují především bydlení nebo školy a školky pro děti.

Petr Hossner upozorňuje také na to, že menší nemocnice mohou mít problém sehnat na stáže dostatek kvalifikovaných lékařů, kteří by fungovali jako jejich garanti. To potvrzuje i ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Spustit audio

Související