Nemocnice v Litoměřicích se stala součástí Krajské zdravotní

1. duben 2021 11:05

Nemocnice v Litoměřicích se 1. dubna stává šestou nemocnicí, kterou bude spravovat Ústecký kraj. Litoměřice chtěly původně nemocnici prodat. Proti tomu byli obyvatelé města, kdy v referendu žádali o zachování nemocnice v majetku obce, kraje nebo státu.

V referendu o prodeji nemocnice rozhodovali lidé v listopadu 2019.

Tehdejší členka připraveného výboru pro referendum a zdravotní sestra Alena Rožcová k tomu tehdy uvedla: „Nechtěli jsme privatizaci nemocnice, a že město nereagovalo na občanskou společnost, na 10 000 podpisů, tak jsme se rozhodli využít nástroje přímé demokracie.“

Město chtělo prodejem nemocnice zajistit její dlouhodobé fungování a tvrdilo, že na její provoz nemá peníze.

Pacienti a zdravotníci by změnu správce pocítit neměli

Po výsledku referenda, kdy mohlo zdravotnické zařízení nechat jen v majetku města, kraje nebo státu, se na převodu dohodlo s Ústeckým krajem. Ten dostane od města pozemky a budovy nemocnice bezúplatným převodem. Zaplatí ale za akciovou společnost, která vlastní vybavení a zaměstnává personál.

„Finanční prostředky ze strany Ústeckého kraje budou poskytnuty z úvěru Ústeckého kraje. Jedná se o částku 119,7 milionu korun,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf.

Pro pacienty nemocnice se převodem nic měnit nemá. To platí i pro finanční ohodnocení personálu. Ústecký kraj, respektive Krajská zdravotní, která bude nemocnici spravovat, také nepočítá s tím, že by se v Litoměřicích omezovala péče.

„Za Ústecké kraj mohu říct, že v žádném případě. Budeme trvat na tom, aby Krajská zdravotní zajišťovala tu zdravotní péči minimálně ve stejném rozsahu jako dosud,“ dodal krajský radní Radim Laibl z hnutí ANO. Během roku má Krajská zdravotní převzít i nemocnici v Rumburku na Děčínsku a jedná se i o začlenění nemocnice v Žatci.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související