Nelegální odpad z Libčevsi má odstranit Sasko-Anhaltsko

20. duben 2006

O likvidaci německého odpadu na skládce v Libčevsi se má nakonec postarat spolková země Sasko-Anhaltsko. To vyplynulo z jednání na německém ministerstvu životního prostředí.

Klíčové bylo přiznání Saska-Anhaltska, že ilegální odpad byl do Libčevsi skutečně dovezen z této spolkové země. Dosud to tamní ministerstvo životního prostředí odmítalo uznat.

V Německu platí dohoda, podle které za likvidaci ilegálního odpadu přebírá odpovědnost ta spolková země, která ho vyprodukovala. Na jednání na spolkovém ministerstvu životního prostředí v Bonnu nechyběli podle ČTK zástupci Zvláštní odpadové agentury, kteří případ libčeveské skládky prošetřovali.

Zatím ale není jasné, jestli se Sasko-Anhaltsko postará o likvidaci skutečně všech odpadků, které byly na skládku v obci na Lounsku dovezeny.

Kvůli nelegálnímu dovozu odpadu na tuto skládku čeští policisté obvinili tři osoby. Jsou stíhány za trestný čin porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou a trestný čin nakládání s nebezpečnými odpady. Obviněným hrozí až pět let vězení.

Další tři lidi policisté obvinili z organizování dovozu německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan, který skončil ve vazbě.

Odpad z Libčevsi by už brzy měl být z obce odvezen na zabezpečenou meziskládku. České ministerstvo financí chce na převoz poskytnout dva miliony korun.

autoři: Jiří Hošek , mta
Spustit audio