Někteří řidiči v Ústeckém kraji už přezouvají na letní pneumatiky. Odborníci ale radí nespěchat

22. březen 2024

Někteří řidiči například na Mostecku nebo Teplicku přezuli svá auta na letní pneumatiky už na počátku března. Podle majitelů pneuservisů letos lidé mění pneumatiky zhruba o dva až tři týdny dříve, než je obvyklé. Může za to brzký nástup teplejšího, jarního počasí. Podle odborníků je ale přezutí na letní pneumatiky riskantní,

V jednom z pneuservisů v Mostě čeká na přezutí svého vozu paní Jitka, loni přitom měnila pneumatiky až v polovině dubna. „Rozhodla jsem se k tomu, protože nejezdím na hory, auto využívám spíš jen na cesty do obchodu nebo pro děti do školky,“ vysvětluje.

V pneuservisu v Bílině už lidé přezouvali pneumatiky na přelomu února a března. „Pár lidí už přezouvalo z kraje března a minulý týden už tu bylo denně třebas 10 aut na přezutí,“ potvrzuje majitel provozovny Michal Soukup.

V Litvínově, tedy na úpatí Krušných hor, zatím zájem o přezouvání na letní pneumatiky nezaznamenaly. Podle majitele jedné z provozoven totiž tvoří velkou část jeho klientely lidé z vyšších oblastí Krušných hor.

Lidé by zatím měli s přezouváním svých vozů počkat

V nedalekém Mostě je ale situace jiná, zájem o přezutí na letní pneumatiky tam stoupá.

„Těch řidičů přibývá vzhledem k tomu, že se oteplilo. Podstatná většina lidí proto přezouvá už teď,“ shrnul vedoucí jednoho z pneuservisů v Mostě, Rudolf Novák. Podle něj by ale měli řidiči s přezouváním pneumatik ještě počkat: „V žádném případě bych to nedoporučil. Letní pneumatika funguje od sedmi stupňů Celsia nahoru, přitom v noci jsou ty silnice stále studené – letní pneumatika potom neplní tu funkci, co má.“

Výhled počasí sice v dohledné době nepředpovídá velmi výrazné ochlazení ani sněžení, teploty pod bodem mrazu se během noci ale ještě mohou objevit.

Ceny pneumatik a disků od loňska výrazně nepodražily, co ale podražit může, Je ale samotná práce s přezouváním pneumatik. Podle oslovených pneuservisů ale mohou řidiči zaplatit maximálně o desetikoruny více než na podzim.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související