Nejvíce stížností na komunální volby evidují v Ústeckém kraji

27. říjen 2014

Ústecký kraj je místem s největším počtem stížností na komunální volby. Krajský soud jich tam přijal celkem dvacet osm. Z některých měst přišlo hned několik podnětů. Výsledky komunálních voleb ještě nemohou brát za konečné v 21 městech a obcích v kraji.

Lidé i zástupci stran a hnutí si stěžovali na nejrůznější věci, mimo jiné kupčení s hlasy či na průběh volební kampaně.

Po třech stížnostech přišlo z Chomutova a Bíliny. „Tady mělo dojít k nákupu hlasů a ovlivnění voleb ve velkém,“ vysvětlila požadavek na opakování voleb Lenka Hanousková z hnutí PRO Bílinu.

Po dvou stížnostech pak přišlo z Křimova na Chomutovsku, Postoloprt na Lounsku a z Velkého Šenova na Děčínsku.

Na kandidaturu mrtvého člověka bez oznámení ve volebních místnostech si stěžovali v Lubence na Lounsku a v Přestanově na Ústecku. Nekalou kampaň napadly strany v Mostě a ve Štětí.

Krajský soud musí o stížnostech rozhodnout do 20 dnů ode dne podání. První stížnosti přišly 20. října, takže rozhodnutí o nich má padnout nejpozději 9. listopadu. To je ale neděle, takže se očekává, že jasno bude spíš v pátek sedmého listopadu.

Poslední stížnosti dorazily 24. října, termín pro jejich vyřízení je tedy do 13. listopadu. Jestli a jak soud rozhodl, je možné sledovat na webu justice.cz. Stačí nalézt Krajský soud Ústí nad Labem a podívat se do sekce aktuality na volby 2014.

Celkem soudy v Česku evidují 187 stížností na průběh voleb.

autor: hau
Spustit audio