Nejlepší recept na domácí tatarku nám prozradil Ivan Vodochodský

Ať už grilujeme zeleninu nebo maso, často k tomu milujeme nejrůznější omáčky. A rozhodně vede ta tatarská. „Když uděláte tuhle tatarku, lidi vám urvou ruce. V životě už si nedáte koupenou,“ říká Ivan Vodochodský.

Ingredience
  • 200 g kupované majonézy
  • 4 domácí kyselé okurky
  • 50 g kyselých houbiček
  • 1 cibule (může být i jarní cibulka s natí)
  • 20 neslaných kapar v nálevu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany

Postup

Okurky, houbičky, cibuli a kapary hodíme do robotu. Krátce rozsekáme – jen na hrubší kusy. Můžeme i ručně vše nakrájet.

Takto upravené smícháme s majonézou, přidáme bílý pepř, worcester, trošku bílého vína, ale ne moc, aby výsledná tatarka nebyla moc tekutá.

Můžeme ochutit hořčicí a citronovou šťávou.

Přidáme lžičku startovací kultury, to znamená přidat trošku jogurtu nebo zakysané smetany. Promícháme a ochutnáme. Olíznutou lžičku už do tatarky nedáváme, v případě potřeby dalšího ochutnání si vezmeme lžičku čistou.

Taková tatarka v lednici vydrží třeba půl roku. Ani s cibulí se nic nestane, v případě, že se použije fermentační pomůcka v podobě startovací kultury.

Tip: Pokud někomu vadí syrová cibulka, i zde je řešení. Dáme vařit víno a tu nakrájenou cibulku v něm na 10 vteřin převaříme. Tím zarazíme syrovost. Scedíme a zchladíme.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Ivan Vodochodský

Narodil se v Praze-Krči jako prvorozený syn sládka pražského nuselského pivovaru. Nastoupil do učení na číšníka do věhlasného hotelu Alcron. Po půl roce ho přeřadili na kuchaře. Vyučil se, hotelovou školu dodělal, a stal se z něj odborník na studenou a mezinárodní kuchyni.

Po revoluci pracoval jako vedoucí hotelu, posléze provozoval divadelní klub, kde se mu povedlo vytvořit originální malou scénu s vinárnou. Později moderoval pořad Mňam aneb Prima vařečka. Podobně vařil i na TV Nova nebo v rádiu Frekvence 1. V posledních letech zúročil najedené zkušenosti a stal se respektovaným gastronomickým odborníkem a poradcem.

Patrik Rozehnal a Ivan Vodochodský

autoři: Patrik Rozehnal , djo