Návštěvníci teplické botanické zahrady se v následujících dnech nedostanou do některých skleníků

23. leden 2023 09:09

Teplická botanická zahrada protáhne pravidelný pondělní sanitární den na téměř tři týdny. Potřebuje dokončit další opravy v pouštním skleníku a ve všech sklenících za pomoci výškové techniky prořezat zeleň.

23. ledna se zahradníci stěhují do xerického, neboli pouštního skleníku – podle ředitele botanické zahrady Petra Šíly tam budou pracovat do příštího pondělí. Obnovu potřebuje prostřední ostrůvek, kde rostlinám chybějí živiny.

Zahradníci proto musejí opatrně vytahat všechny rostliny, odstranit starou zeminu a dát novou, která bude mít potřebné živiny. Poté musí rostliny znovu zasadit.

Dalším úkolem bude předjarní prořezávka rostlin, která není jednoduchá – například tropický skleník má v nejvyšším bodě 14 metrů, takže do korun některých stromů se dostane jenom stromolezec s příslušnou technikou a vybavením, jako jsou vysoké žebříky a plošina.

Na důkladnou předjarní prořezávku je potřeba více času, proto od 6. února zůstane na několik dní zavřený celý komplex skleníků a otevřená bude jenom venkovní expozice.

Spustit audio

Související