Návrat motyček. Dobrovolníci se v Chrudimi snaží oživit zapomenuté zahradnictví

7. únor 2024 11:27

Pár metrů hlíny pro každého, kdo má chuť sázet a okopávat. Zchátralé zahradnictví v Chrudimi nabírá druhý dech. Dobrovolníci se ho snaží proměnit na otevřenou zahradu. Pro všechny, kdo si chtějí vyčistit hlavu.

Na dohled komín bývalé Transporty, železnice i průmyslová zóna. Kout Chrudimi, kam zamíří jen ten, kdo musí. A právě odsud kdysi putovaly do města sazenice a květiny. Na řady skleníků se ale časem zapomnělo a příroda si tenhle kout vzala zpátky. Teď se zahrádkáři chystají na návrat.

Otevřít. Zavřít. Jednoduché a účelné ovládání ventilace skleníku

Dobrovolníci už v zapomenutém zahradnictví opracovali nespočet hodin. „Byl to opravdu takový prales. Začali jsme vykácením náletů, zlikvidovali jsme nebezpečné sklo, co tady bylo všude po sklenících, a čistili jsme pozemek od nahromaděné suti,“ vypráví Marek Točoň, který spolek pro komunitní zahradu vede.

Místo má ale k zahradnické přehlídce pořád daleko. Třicet let sem nikdo nevkročil. Skleníky jsou roztrhané stromy, které prorostly skrz. Některými se přes spleť křoví nedá projít. Zůstala kola s řetězy na otvírání střech, ale střechy chybí. Betonové bazény na vodu pro zalévání jsou plné odpadu a listí.

„Za socialismu se tam pěstovaly kytičky na osazování Chrudimi. Ta plocha byla dlouhodobě zanedbaná, protože tam byly restituční problémy, vedly se i soudní spory o vlastnictví pozemku i přilehlé budovy,“ popisuje historii území nikoho starosta Chrudimi za ANO František Pilný.

První záhony ještě letos

Dobrovolníci chtějí jít postupnými kroky. Důležité je aspoň nějak začít. „Už máme první zájemce. Je to nějakých 12-13 lidí, kteří si tady chtějí pěstovat. Na vyčištěné ploše můžou sázet zeleninu, bylinky, cokoli. Zároveň ty lidé můžou navazovat sousedské vztahy, vyměňovat si zkušenosti, rady a zahradnické triky,“ říká Marek Točoň.

Důležitý není jen povedený salát nebo kedluben. Oživená zahrada se má stát místem, kde se budou lidé setkávat. „ V dnešní uspěchané době je to dobrá příležitost, jak přijít na jiné myšlenky a trošku si odpočinout a uvolnit se,“ popsal další rozměr otevřené zahrady předseda dobrovolnického spolku.

Správci chtějí vytvořit herní kout pro děti, pořádat různé přednášky nebo dílny. A postupně shánět síly i prostředky na další etapy obnovy zapomenutého zahradnictví.

Spustit audio

Související