Naposledy se rozloučit s Jaroslavem Kuberou budou moci lidé 3. února

23. leden 2020 14:38

Jaroslav Kubera, předseda Senátu a dlouholetý primátor Teplic, zemřel náhle v 72 letech 20. ledna. Lidé se s ním budou moci naposledy rozloučit 3. února.

Zatím je jasné jen to, že se bude poslední rozloučení konat v Krušnohorském divadle v Teplicích, odpoledne pak v pražském Rudolfinu.

Toto pietní shromáždění bude ale podle senátora Miloše Vystrčila z ODS pouze pro zvané – kromě rodiny a přátel by měli pozvání dostat i představitelé státu i regionů.

Rodina Jaroslava Kubery si nepřála státní pohřeb. Vedení Senátu toto rozhodnutí respektuje a obřad tedy bude v rodinném kruhu.

Nebudou to ale jediné akce, jak si lidé připomenou památku tohoto výrazného politika z ODS. První místopředseda Senátu Jiří Růžička ze Starostů a nezávislých navrhl premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO, aby právě na 3. únor vyhlásil státní smutek – o tom by měla vláda rozhodnout na začátku příštího týdne.

Kuberovu památku si připomenou také v městském a krajském zastupitelstvu

Pondělní jednání zahájí krajští zastupitelé minutou ticha – a to nejen na uctění památky Jaroslava Kubery, ale i památky 8 lidí, kteří se v neděli udusili při požáru Domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku.

Během jednání zůstane podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka Kuberovo místo prázdné – náhradník si na něj sedne až při dalším jednání zastupitelstva. Pravděpodobně stejně bude vypadat i jednání zastupitelů Teplic 10. února, konkrétní podobě ještě vedení města rozhodne.

V teplickém zastupitelstvu nahradí Jaroslava Kuberu ředitel botanické zahrady Petr Šíla, který na kandidátce ODS zůstal po komunálních volbách jako první „pod čarou“ V krajském zastupitelstvu to pak bude mluvčí Památníku Terezín Tomáš Rieger.

Nového senátora, který dokončí volební období do podzimu 2024, budou lidé na Teplicku volit 27. a 28. března, prezident už termín vyhlásil. Kdy se bude volit nový předseda Senátu, to ještě vedení horní komory parlamentu neřešilo.

Spustit audio

Související