Nadcházející víkend nabízí přehršli kulturních akcí pro děti i dospělé

20. říjen 2022

Chcete si vyzkoušet šlapání zelí, projet se strašidelným vláčkem nebo vzít děti na Podzimní párty? Nebo spíš dáte přednost muzikálu My Fair Lady?

Sobota 22. října

Uskladnit brambory a jablka, ucpat okna mechem – tak to velí starodávná tradice příprav na zimu. K podobným tradicím patří i šlapání a nakládání zelí. Horský areál Lesná právě v sobotu 22. října pořádá šlapání zelí – navíc spojené s vepřovými hody. Přineste si zeláky a gumáky, zkušené šlapačky vás naučí, jak se takové zelí šlape. Program zpestří folklorní soubor Krušnohor a další překvapení nejsou vyloučena. Začíná se ve 12.30.

Čarodějnické akce v Praze si užijí i děti

V žateckém parku U Ateliéru se v sobotu od 17 hodin sejdou strašidelné bytosti, vyzkoušejí vás různými úkoly a na konci vás nemine odměna.

Veselo bude také v Kulturním domě v Horním Jiřetíně – už v 15 hodin tu začne Podzimní párty pro děti s tancováním, tvořivými dílničkami a soutěžemi.

Zábavný podvečer pro děti pod názvem Světluškování mají připravený i v Dolním Podluží. Od 18 hodin budou ve sportovním areálu stanoviště s různými soutěžními úkoly a sladká odměna to všechno zakončí.

Pro odvážné je tu pozvánka do Strašidelného vláčku v zámecké zahradě v Teplicích. Strašit tam bude Divadlo v pytli a část programu bude i přímo v zámku – čekají vás dílničky, malování na obličej a další atrakce. To vše od 15 do 20 hodin.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve 22. října od 15. hodin na baletní představení Péťa a vlk. Dětem se společně se zvířátky a neposlušným Péťou představí jednotlivé hudební nástroje. Je to dobrá příležitost, jak dětem přiblížit hudbu i tanec.

I naprostý baletní „neználek“ jistě zná alespoň název baletu Labutí jezero. Ten teď do činoherní podoby převedlo Docela velké divadlo v Litvínově. Pohádku o zakleté princezně Odettě vám v režii Jurije Galina zahraje v sobotu od 16 hodin.

Neděle 23. října

Kdo by neznal příběh chudé květinářky Lízy Doolitlové a pedantického profesora fonetiky Henryho Higginse… Právě tento světoznámý muzikál My Fair Lady nově nastudovalo Severočeské divadlo v Ústí nad Labem. Znovu se můžete nechat unášet hudbou i vtipnými dialogy. V roli nesmělého nápadníka Freddyho se představí ústecký písničkář Petr Lüftner. Začátek představení je 23. října v 17 hodin.

Maxipes Fík, Ája a produkční Marcelka Červinková tančí

Regionální muzeum v Teplicích nabízí krom stálých expozic i dílčí výstavy. Jednou z těch nových je výstava Přes mosty – Über Brücken. Jsou to práce Markéty Varáidové, Susany Donath, Sebastiana Weisse a Ivy Kolorenčové. V neděli v 10 hodin vás touto výstavou českých a německých výtvarníků provede kurátorka Šárka Vosmíková.

Neděle je také zasvěcená pohádkám – například v Městském divadle v Bílině vás od 15 hodin čeká představení Malá čarodějnice, kulturní dům Střelnice v Kadani zve na 16. hodinu na pohádku o Maxipsu Fíkovi a kino Lípa v Duchcově propůjčí své prostory od 15 hodin Dětskému divadelnímu podzimu, konkrétně pohádce o Šípkové Růžence.

Jezero Milada na Ústecku

Pro všechny milovníky dechové hudby tu máme pozvánku do Loun, do Kulturního domu Zastávka, kde ve 14 hodin začíná tradiční Odpoledne s Lounskou třináctkou.

A na závěr ještě něco pro ty, kteří chtějí vědět, jak to bude s jezerem Milada dál. Sraz je 23. října ve 14 hodin na parkovišti u Trmic – čeká vás procházka kolem jezera Milada s autory koncepce rozvoje tohoto území. Z první ruky se tak dozvíte, co se chystá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.