Na zámku v Libochovicích začala velká rekonstrukce za 70 milionů korun, opravy se budou týkat hlavně střech a krovů

21. únor 2024 08:39

Na zámku v Libochovicích začala plánovaná rekonstrukce střech a krovů zámeckého objektu a přilehlé kaple. Rozsáhlé opravy budou stát přes 70 milionů korun a hotové by měly být za 30 měsíců. Vyměňovat se bude i strop v Saturnově sále.

Stavební firma právě dokončila montáž lešení. To teď obepíná polovinu libochovického zámku. Raně barokní památka se totiž podle architekta Jiřího Jarkovského po 60 letech dočká nové střechy.

„Největším oříškem je to, že ta střecha je v celkem havarijním stavu už několik let. Má také už asi 60 let provizorní krytinu z vlnitého plechu. Nově by ji měla nahradit bobrovka,“ vysvětluje Jarkovský.

Dojde i na masivní krovy a stropy v některých interiérech. „Podle průzkumu nejsou ty dřevěné konstrukce v dobrém stavu – jsou napadené dřevokaznými brouky, houbami a hnilobou. I stropy pod půdou se budou dělat,“ vysvětluje architekt Jarkovský.

Takhle rozsáhlou rekonstrukci zámek nezažil několik desítek let. To potvrzuje také investiční technik Petr Linart: „Celá ta stavební část, teď mluvím jen o střechách, některých stropech a vodárenské věži, by měla stát okolo 72 milionů korun.“

Další finance budou zapotřebí k vyčištění a zprůchodnění systému historických štol.

Zámek zůstává pro návštěvníky otevřený

Opravy se ale samotného provozu podle kastelánky Michaely Prokopové příliš nedotknou. „Částečně se možná omezí přístup do zámeckého parku – nemyslím tím, že bychom ho úplně uzavřeli, ale některé části budou vyhrazeny třeba pro uskladnění toho materiálu,“ přibližuje.

O nic nepřijdou ani návštěvníci – průvodcovský okruh zůstává stejný jako loni. Výjimku tvoří Saturnův sál, jehož strop poškodil tesařík krovový. „Určitě nebudou svatební obřady a koncerty v interiérech zámku,“ dodává Prokopová.

Celá rekonstrukce má být hotová během 30 měsíců. Poté lešení opět zmizí.

Spustit audio

Související