Na zámku v Duchcově se v sobotu večer návštěvníci přenesli na konec 19. století do atmosféry sporů o rodinné dědictví

1. srpen 2021 12:15

Zámek v Duchcově na Teplicku se v sobotu připojil k necelé osmdesátce památek, které připravily Hradozámeckou noc. Soudní spory se v minulosti nevyhýbaly ani významným šlechtickým rodinám, přesvědčit se o tom včera večer mohli návštěvníci zámku. Herci je při prohlídce provedli soudním procesem o dědictví Jiřího Viléma z Valdštejna

Na zámku v Duchcově se v sobotu večer návštěvníci přenesli na konec 19. století do atmosféry sporů o rodinné dědictví

Návštěvníky zámkem provázel vyšetřovatel – zjišťoval okolnosti sepsání závěti Jiřího Viléma z Valdštejna, který zemřel v roce 1890. Herci měli pro sobotní opravdu z čeho čerpat, vysvětlila kastelánka Lucie Šťastná.

„Byl to velice dlouhý a na svoji dobu celkem nechutný proces a my ho máme velmi podrobně zdokumentovaný, protože si h opravdu velmi bedlivě všímala dobová bulvární média a dokonce vyšly dvě publikace s názvem právě Senzační proces dědiců hraběte z Valdštejna. Jedna vyšla v češtině, druhá v němčině. 77 svědků tam vypovídá o tom, jestli pan hrabě před smrtí nebyl zmanipulován k přepisu svého majetku na své zaměstnance, především na svého správce a ředitele panství Duchcov - Horní Litvínov,“ popisuje Lucie Šťastná.

Letošní sezónu duchcovský zámek obohatil o grafický kabinet a lidé si občas můžou prohlédnout i běžně zavřená sklepení.

Na zámku v Duchcově se v sobotu večer návštěvníci přenesli na konec 19. století do atmosféry sporů o rodinné dědictví
Spustit audio