Na zámek v Duchcově se vrátil tzv. grafický kabinet. Je v něm k vidění více než 300 grafik

16. leden 2021 12:04

Zámek v Duchcově na Teplicku má zhruba po dvou stech letech opět grafický kabinet. Jde o novou místnost, která zakončuje prohlídkovou trasu věnovanou bývalým pánům, tedy Valdštejnům. Na zdech kabinetu visí víc než 300 grafik.

V grafickém kabinetu na duchcovském zámku je více než 300 grafik

Grafický kabinet byl na duchcovském zámku do první poloviny 19. století. Tehdy začalo podle kastelánky Lucie Šťastné jeho stěhování.

„Potom se naše grafiky dostaly do Mnichova Hradiště k příbuzným našich Valdštejnů. Tehdy je odkoupil Arnošt z Valdštejna a nechal si na zámku v Doksech také vystavět grafický kabinet. My víme, že tam byl někdy počátkem 20. století, z této doby máme pouze jednu fotku z roku 1907,“ vypráví Lucie Šťastná.

„Tam byl až do roku 1968, kdy se rozhodlo o jeho deinstalaci a převozu na nedaleký zámek Zákupy,“ pokračuje Lucie Šťastná, „právě na zámku v Zákupech byl grafický kabinet prezentován až do nedávné doby, kdy se rozhodlo o jeho převozu sem, na Duchcov.“

„Jsou tady různé portréty, ať už se jedná o portrét císaře Josefa II., případně také o portrét známého vojevůdce Albrechta z Valdštejna, což byl samozřejmě asi nejznámější předek rodiny Valdštejnů. Asi nejpravidelnější stěna naproti vstupnímu vchodu, což jsou bitevní výjevy dobývání měst a pevností během válek o španělské dědictví,“ vybírá Lucie Šťastná některé z vystavených grafik.

V grafickém kabinetu na duchcovském zámku je více než 300 grafik

Návštěvníci musejí počkat, až se památky otevřou, pak uvidí grafický kabinet na konci valdštejnské trasy. Kastelánka Lucie Šťastná plánuje i několik speciálních prohlídek právě této místnosti.

 

 

Spustit audio