Na základní škole Krušnohorská v Jirkově vzniklo malé Muzeum školství

19. leden 2023 13:50

Na základní škole Krušnohorská v Jirkově založila jedna z učitelek malé Muzum školství. Najdete v něm třeba školní škamna, pracovnu ředitele školy z 30. let 20. století nebo desítky dobových učebnic. Vedení školy už nabídlo rozšíření muzea o jednu místnost. Muzeum je přístupné žákům, i z jiných škol, a i všem ostatním. Stačí, když si prohlídku zamluvíte na webu školy.

Muzeum školství na základní škole Krušnohorská v Jirkově

„Tahle stará lavice, na tu jsme pyšní – je z roku 1920 a už je výškově nastavitelná. Je tu také například maturitní vysvědčení z roku 1872 – to je nejstarší dokument, který tu máme. Máme tu i staré učebnice, seřazené od nejstarších po nejnovější nebo technickou podporu učitelů,“ ukazuje autorka expozice Muzea školství, učitelka prvního stupně Magdalena Nováková.

Nejprve oslovila kolegy, jestli nemají něco, čím by mohli do expozice přispět. Moc toho nebylo, proto začala s pátráním na internetu. „Tam jsem sehnala škamna a rozjel se kolotoč, kdy jsem hledala na internetu a celé prázdniny věnovala shromažďování těchto předmětů. Skončilo to v listopadu,“ vzpomíná Magdalena Nováková.

Muzeum školství na základní škole Krušnohorská v Jirkově

Své o tom ví ředitel školy Martin Reihs, celé léto trpělivě přebíral zásilky s předměty do expozice. „Moje léto v souvislosti s tím muzeem vypadalo tak, že jsem působil jako prostředník mezi pošťákem a paní kolegyní. Přiznám se, že jsem nevěřil tomu, že to bude vypadat tak, jak to teď vypadá. Teď se snažím paní kolegyni přesvědčit k tomu, aby to rozšířila ještě alespoň o jednu místnost,“ shrnuje.

Učitelka Magdalena Nováková pořídila celou expozici Muzea školství za vlastní peníze. Děti mají vstup zdarma, veřejnost platí dobrovolné vstupné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související