Na všech základních školách v Litvínově vznikají nové učebny za víc než 60 milionů korun

14. červenec 2022 10:29

Hluk dětí a školní zvonění vystřídaly ve všech čtyřech základních školách v Litvínově zvuky sbíječek, kladiv a vrtaček. Město totiž přes prázdniny buduje na školách nové učebny i bezbariérové vstupy. Kvůli tomu začne školákům v tomto městě nový školní rok o několik dní později. Práce vyjdou Litvínov na více než 60 milionů korun.

„Do té podlahy se ukládají nové rozvody odpadů, elektrika, silnoproud, slaboproud. Pak se to zadělá a dá se přes to nová podlaha z PVC,“ popisuje majitel stavební firmy Jan Lev práce ve třídě na základní škole v Podkrušnohorské ulici, kde už jsou v podlaze vykopané nově žlaby pro inženýrské sítě.

Rekonstrukce základních škol v Litvínově

Tato škola patří mezi čtyři základní školy, ve kterých začátkem prázdnin začaly stavební práce.

„Na prázdniny jsme naplánovali velké modernizace učeben na všech našich základních školách. Jedná se o zejména o modernizaci odborných učeben, cvičných kuchyněk, jazykových učeben nebo dílen,“ vypočítává vedoucí odboru školství a sociálních věcí radnice v Litvínově Veronika Knoblochová.

Všechny litvínovské základní školy budou nově bezbariérové

Kromě nových učeben ale stavební firmy pracují také na bezbariérových vstupech do škol.

„Na všech těch školách je řešeno bezbariérové užívání způsobem schodišťových plošin nebo šikmých plošin. V jednom případě tady bude i svislá plošina – jednoduchý výtah. Druhý výtah bude, tuším, v Hamru,“ shrnul Zdeněk Porcal z odboru investic litvínovské radnice.

Konkrétně na této škole se žáci po prázdninách budou učit hned v několika nových učebnách.

„Teď stojíme v budoucí učebně fyziky, dvakrát jde o učebnu počítačů, jednou o učebnu výtvarné výchovy a jednou jde o cvičnou kuchyňku,“ dodává Porcal.

Práce by měly skončit do začátku září. Právě proto mají žáci základních škol v Litvínově letos delší prázdniny – do lavic se vrátí namísto 1. až 5. září.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související