Na ústeckém Střekově nejvíce zapáchá výroba olejů z řepky. Firmy musí zmírnit zápach

23. duben 2013

V Ústí nad Labem by se mělo lépe dýchat. Firmy v areálu bývalé Setuzy na ústeckém Střekově musí do konce května krajskému úřadu předložit opatření ke zmírnění zápachu. Podle odborného posudku nejvíce zapáchá výroba olejů z řepky společnosti UstiOil.

Nepříjemný zápach také odchází z čistírny odpadních vod firmy Infraspol. Vzniká při problémech s nezakrytou částí mechanického předčištění.

Zakrytí biologické části čištění ale není z hlediska technologie vhodné, proto se budou hledat jiná řešení.

Studie prokázala, že společnost Energy úspěšně zachytává zápach z výroby mastných kyselin a Oleochem z provozu glycerinky. Přesto budou nutná některá opatření, která firmy připraví.

autor: hau
Spustit audio