Na třídě Míru v Pardubicích bude 200 metrů dlouhý stůl pro setkávání sousedů

29. srpen 2023, aktualizováno

Poslední sprnový den vznikne na třídě Míru v centru Pardubic přes 200 metrů dlouhá tabule tvořená 70 stoly s bílými ubrusy a lučním kvítím. Zasednout k němu budou moci kolemjdoucí, měli by ale přinést nějaké občerstvení a nabídnout ho i svému sousedovi.

Vlastní občerstvení ale není podmínkou pro účast, cílem akce nazvané Stůl na míru je společně strávený čas na netradičním místě, uvedla v tiskové zprávě Kristýna Vlasáková z kanceláře primátora. Doprovodný program zajistí muzikanti, k dispozici budou šachy nebo křídy pro děti.

Jídlo, karty, deskové hry

„Máme velkou radost z toho, že se Pardubice stanou prvním českým městem po Praze, kde se tato akce uskuteční. Chtěla bych proto jménem města pozvat Pardubáky na nezapomenutelnou akci, na které se můžeme společně rozloučit s prázdninami,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Jiřina Klčová (ANO).

Poprvé stůl pro setkávání sousedů vyzkoušel Ondřej Kobza v Praze na Karlově mostě v roce 2020 jako rozloučení s koronavirem. Stůl měřil 500 metrů

Stůl na míru vzniká ve spolupráci se spolkem Piána na ulici, který na konci července uspořádal Stůl přátelství v německém městě Selb, partnerském městě Pardubic. Kdo nemůže přinést jídlo, může vzít karty nebo třeba deskové hry. Bude záležet hlavně na atmosféře, kterou lidé společně vytvoří. Té by měla napomoci i netradiční výzdoba třídy Míru se zavěšenými girlandami a rozmístěnými lehátky.

Opravdová pěší zóna

Během akce bude z třídy Míru odkloněna městská hromadná doprava. „Stůl je odvěkým symbolem spojení. Hlavním smyslem těchto slavností je tak spojování lidí, kteří se třeba pravidelně potkávají na ulici, ale přitom se neznají. Může se to sice zdát jako jednoduchá, banální myšlenka, výsledkem je ale vždy událost s unikátní atmosférou,“ uvedl zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza.

Stůl na míru bude druhým společným projektem města se spolkem. V polovině června Kobza s primátorem Janem Nadrchalem (ANO) odhalili Poesiomat před hlavním nádražím. Tvarem připomíná periskop ponorky. Má kliku a po zatočení se rozmluví o Pardubicích, vlacích, literatuře nebo hokeji.

autoři: Honza Ptáček , Jakub Malý | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související