Na sportovní hale v Mostě vznikne fotovoltaická elektrárna, nejprve je ale nutné vyztužit střechu haly

21. květen 2024

Města se snaží zavádět úsporná energetická opatření. V Mostě například vytipovali ploché střechy obecních budov pro fotovoltaické elektrárny. Na střechu sportovní haly a zimního stadionu město koupilo panely už loni v listopadu, dohromady za téměř 18 milionů korun. Elektrárnu měli teď technici usazovat na obě střechy, místo toho ale panely stále leží ve skladu dodavatele.

„Bylo potřeba na základě stavebního posudku vyztužit konstrukci střechy na sportovní hale. To v současnosti probíhá, a jakmile to skončí, tak by se začalo s instalací fotovoltaických panelů na střechu,“ vysvětlil primátor Marek Hrvol z hnutí ProMost, proč ještě technici nestaví fotovoltaickou elektrárnu na sportovní hale.

Zimní stadion má na usazení elektrárny střechu dostatečně pevnou. „ČEZ se tomu bránil především kvůli kapacitě jejich stávajících sítí, které jsou napojeny na objekt zimního stadionu,“ shrnul důvod, proč i tam práce stojí, vedoucí odboru investic mosteckého magistrátu František Jirásek.

Obě fotovoltavické elektrárny by na obecních budovách v Mostě mohly začít fungovat do konce roku 2024

Most chtěl totiž instalovat fotovotaickou elektrárnu o výkonu 409 kWp, a to ČEZ neumožnil. Nakonec se ale podle Františka Jiráska Mostu zřejmě přeci jen podaří elektrárnu o požadovaném výkonu a velikosti na střechu zimního stadionu umístit.

„Je to už na dobré cestě, že se nám podaří se z ČEZ dohodnout, aby nám zvedly kapacitu,“ dodává Jirásek.

Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové to umožní změna při vyřizování žádostí o připojení výroben elektřiny. Platit začne od 3. června.

„Bude možné připojit tyto výrobny elektřiny v režimu takzvaně negarantovaného výkonu – provoz výrobny v tomto režimu umožní provozovateli distribuční soustavy omezit výstupní výkon výrobny v případech, kdy bude hrozit přetížení distribuční sítě,“ uvedla Holingerová.

Fotovoltaické elektrárny na zimním stadionu i sportovní hale by tak mohly začít vyrábět elektřinu na konci tohoto roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související