Na sochu Masaryka v Mostě se vybralo přes 850 tisíc, přispěli lidé i firmy

6. leden 2014

V Mostě by měla od letošního roku znovu stát socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Před padesáti lety sochu zničili dělníci při demolici starého Mostu. Dochovaly se jen části, podle kterých stvořili restaurátoři dílo znovu. Skoro půlka potřebných peněz se vybrala ve sbírce.

„Vybralo se zhruba 868 tisíc za celou dobu té sbírky. Ta byla vyhlášena v březnu 2012 a ukončena byla 31. prosince. Je to necelá polovina, výroba té sochy vyjde na necelé dva miliony korun,“ řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Obyvatelé Mostu mohli prostřednictvím ankety rozhodnout, kde bude zhruba třímetrová socha stát, nakonec rozhodli, že to bude na 1. náměstí.

„Ne přímo na dlažbě náměstí, ale v prostoru v blízkosti Městského divadla. Má to jednak historickou kontinuitu, protože přímo ve starém Mostě ta socha stávala také na 1. náměstí, a navíc si to přála i většina Mostečanů,“ poznamenala Sedláčková.

Forma budoucí sochy už je ve slévárně v Mníšku nedaleko Liberce. Sochař Jaroslav Šindelář vytvořil ve svém plzeňském ateliéru její podobu z kusů, které se dochovaly, i z částí zcela nových.

„Bude to bronzová socha tak jak původně, v těch rozměrech něco přes tři metry. Tak sedmdesát procent z té původní sochy se dochovalo, nicméně ne všechny díly byly použitelné, protože nejen, že ji rozřezali, ale ještě došlo k deformaci těch bronzových částí, to znamená, že ty rekonstrukční práce jsou poměrně rozsáhlé,“ popsal Šindelář.

Socha Tomáše Gariquea Masaryka měla pohnutý osud, tak jako většina soch TGM.

„Ta socha byla odhalena za první republiky, za okupace poprvé zničena, krátce po válce znovu obnovená, a potom po převratu byla znovu sejmuta, ale byla někde deponována. Pak jednoho dne se z muzea ztratila a pak až v 80. letech se podařilo nahledat ty fragmenty,“ přiblížil Šindelář.

Sochu chtějí v Mostě odhalit letos ve druhé polovině roku. Nabízí se říjen, kdy byla socha poprvé v Mostě odhalena v roce 1935 při výročí vzniku Československa.

autor: Jan Beneš
Spustit audio