Na severu Čech se podle meteorologů očekává na konci víkendu ledovka  

18. prosinec 2022

Ledovka o tloušťce až dva milimetry se čeká v neděli večer a v noci na pondělí na severu Čech. Na celém území má mrznout.

Nejvíce na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. Led by mohl být na severozápadu Česka silný až dva milimetry.

Podle meteorologů hrozí nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla, doporučují chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku.

Meteorologové pro snížení rizika doporučují omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy. Pokud už bude muset někdo nutě vyjet, měl by sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. A počítat s tím, že cesta se může prodloužit.

Silný vítr, který začne proudit v pondělí kolem třetí hodiny ranní, potrvá až do středeční půlnoci a podle meteorologů bude mít rychlost až 70 kilometrů v hodině v Libereckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Se sněhovými jazyky a silnou námrazou se budou potýkat jih Čech a Morava.

zdroj: ČTK
Spustit audio