Na plantáži v Heřmanči na Jindřichohradecku lidé s předstihem vybírali vánoční stromky

14. říjen 2019 08:44

Do Vánoc zbývá deset týdnů a někteří lidé na Jindřichohradecku už vědí, jak bude vypadat jejich stromeček. S předstihem, bez mrazu a sněhových závějí si ho mohli v sobotu vybrat na plantáži v Heřmanči.

Budoucí vánoční stromky rostou na ploše, která zabírá zhruba jeden hektar, staré jsou přibližně deset let. „Tady jsou jedle, o kus dál máme ještě smrk pichlavý a pár obyčejných smrků,“ ukazoval spolumajitel plantáže Martin Smetana.

Pro označení vybraných stromků používali lidé víčka od jogurtů, policejní pásky nebo reflexní barvou nastříkané PET lahve. „Ti, co to znají, už mají svoje značení, a když pak přijedou stromek vyhledávat, vědí, co tam mají. Nebo používáme naši pásku, na kterou je možné napsat jméno nebo něco jiného,“ popsal Martin Smetana.

Čtěte také

Už čtvrtým rokem si vánoční stromek z plantáže v Heřmanči vybírala Vendula z Jemnice. Proto má zkušenosti, jak ho označit, aby byl dobře vidět i pod případnými závějemi sněhu. „Používám svítivý tenisák, loni byly stromky zasněžené a míček krásně svítil,“ vysvětlila.

Stromek si přijela vybrat i Veronika, která dorazila poprvé. Ve slunečném podzimním počasí si navodila vánoční atmosféru kelímkem svařáku.

Jiří z Kardašovy Řečice už měl označenou jednu z jedliček, ale nakonec pásku sundal a přenesl ji k jiné. „Tady je problém, že chodíme s manželkou a každý má jiný názor. Takže ho označíme a jdeme pryč, už se nesmíme dívat ani vlevo ani vpravo,“ smál se.

Stromky z plantáže v Heřmanči se začnou prodávat 30. listopadu. Až do Vánoc jich tady pokácí zhruba čtyři tisíce.

Spustit audio

Související