Na litoměřickém výstavišti začalo budování jednoho z velkokapacitních očkovacích center Ústeckého kraje

1. únor 2021 14:20

V Ústeckém kraji mají vzniknout čtyři velká očkovací centra pro veřejnost. V každém z nich by měli zdravotníci proti koronaviru denně naočkovat 500 až 1 000 lidí. Neotevřou ale dřív, než bude dostatek vakcíny. Na litoměřickém výstavišti, kde má jedno z center být, už přesto začali s přípravami na jeho vybudování.

„V tuto chvíli připravujeme vnitřní prostory pavilonu G a H – měla by tam vzniknout očkovací centra pro velkokapacitní očkování,“ zmínila ředitelka litoměřického výstaviště Zahrada Čech Michaela Mokrá.

Areál se k vybudování velkého očkovacího místa hodí.

„Výstaviště na takový nápor vybavené je. Lidé tam zaparkují a v těch areálech to očkování může pěkně probíhat,“ říká jednatel výstaviště a litoměřický místostarosta Lukas Wünsch z uskupení Severočeši Litoměřice.

Čeká se na vakcínu

Kdy se velkokapacitní očkovací centra otevřou veřejnosti, to zatím není jasné. Hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková chce počkat na dostatečné dodávky vakcíny.

„Tento okamžik přijde ve chvíli, kdy mi přijde taková dodávka, o které budu vědět, že když ji rozešleme na ta jednotlivá velkokapacitní očkovací místa, kde plánujeme průchod 500 až 1 000 lidí denně, tak že to bude stačit. Tak v tu chvíli ta velkokapacitní místa otevřu,“ uvedla Vaculíková.

Vedle Litoměřic mají být očkovací centra také v Ústí nad Labem, Mostě a v Rumburku na Děčínsku. Denně by mělo každé z nich naočkovat 500 až 1 000 lidí. Na litoměřickém výstavišti by to neměl být problém.

„S ohledem na zkušenost z jarního odběrového to určitě půjde. Tam se ten počet pohyboval někde kolem 550 osob,“ doplnila ředitelka Zahrady Čech Michaela Mokrá.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související