Na Labe u Lovosic v pátek spustili nový tanker. Kvůli nízké hladině řeky bude na dodání k zákazníkovi čekat v přístavu

31. červenec 2020 15:00

V loděnici ve Lhotce u Lovosic na Litoměřicku dnes spustili na Labe další tanker. Jde o téměř 90 metrů dlouhou loď. Namířeno má do Nizozemska. V Labi je ale málo vody a nová loď tak bude na dodání k zákazníkovi čekat v lovosickém přístavu.

Loď byla na vodu spuštěna za velkého zájmu veřejnosti

Za velkého zájmu lidí spustili stavitelé lodí ve Lhotce u Lovosic na Litoměřicku v pořadí třetí tanker, který stavěli sedm měsíců.

„Na délku je to 86 metrů, na šířku 11,5 metru, výška boku 5,5 metru. Pojede do Holandska, tam se dostrojí a uvede se do provozu,“ vysvětlil jednatel loděnice Oleh Pantelemoněnko.

V Nizozemsku má nový tanker vozit oleje. Stavbu nového plavidla zkomplikovala pandemie koronaviru, kdy se například nemohli do loděnice dostat dělníci ze zahraničí. Teď musejí zase stavitelé lodi čekat na dostatek vody v Labi.

Nový tanker bude v Nizozemsku vozit oleje

Rejdařům množství vody v Labi letos nepřeje. Za prvních šest měsíců roku přepravili přes ústecká Masarykova zdymadla zhruba jen třetinu loňského objemu zboží.

Plavbě na Labi nepomohl ani na srážky bohatý červen. Aby se rejdařům plavba vyplatila, musí být v Labi v Ústí nad Labem alespoň 2 metry vody. Aktuálně dosahuje hladina 158 cm.

Spustit audio