Na kostele svaté Anny v Jedlce na Děčínsku už zase visí tři zvony. Annu a Jáchyma vyzdvihl do věže za velké slávy jeřáb

28. květen 2023 10:41

Anna a Jáchym, to jsou nové zvony, které si pořídili v Jedlce na Děčínsku. Původní před osmdesáti lety posloužily na výrobu vojenského materiálu. Od soboty je zvonice opět kompletní. Nové zvony, kterým požehnal litoměřický biskup Jan Baxant, vyzdvihl do věže za velké slávy jeřáb.

Čtyřsetkilový zvon Anna a dvousetkilový zvon Jáchym vyrobila zvonařská dílna v Německu, v Pasově, loni v listopadu. Sobotnímu zavěšování zvonů na kostelní věž ještě předcházela výroba nosné konstrukce ve věži kostela pro všechny tři zvony, i pro ten původní z roku 1460, který vzhledem historické hodnotě v kostele zůstal.

Podle Jaroslava Dostála, který se v záchraně zvonů angažoval, kostel a historický spolek vyhlásily sbírku. Přispěli místní obyvatelé a různé instituce nebo obec Malá Veleň, pod jejíž správu Jedlka patří. Zatím jde o částku 1 300 000 korun.

„Zvony jsou z bronzu, 78 procent z mědi a 22 procent z cínu, tóny zvonů jsme zvolili tak, aby ladily spolu s tím původním zvonem, proto se vybral pro ten větší zvon tón b 1 a pro ten nejmenší es 2,“ vysvětluje správce farnosti Marcel Hrubý.

V kostele svaté Anny teď budou zvony vyzvánět každý den třikrát, v sedm hodin ráno, v poledne, a v sedm večer.

 

Spustit audio