Na kolech do Švédska - 8. den - 27. června 2009

27. červen 2009

Koncentrované Švédsko - tak nazval dnešní osmou etapu Jirka Pilnaj. Skutečně: dnes jsme měli v malém a hutném výběru snad všechno, co Švédsko nabízí. Nekonečné lesy, jezera, pastviny s kravami a s koňmi, posekané louky, vesničky s kostelíky, červené domky na samotách - a nakonec moře.

Ráno jsme se ve stanu probudili pod mohutným nánosem rosy, která ale do hodiny vlivem ostrého slunečního svitu zmizela. I v noci je tu dost světla - přeci jen ve stanu jsem už nějaký ten den nespal, takže než si tělo zvyklo, chvíli mu to trvalo. Probudil jsem se v noci ve tři hodiny a překvapeně konstatoval, že je tolik světla, že bych klidně mohl číst knížku bez jakéhokoli osvětlení. Světla je zde celou noc opravdu dost.
Dnešní etapa vedla přes místa, která asi nezasvěcenému mnoho neřeknou: Hjorted, Ankarsrum, Hummelstad, Almvik... A skončili jsme v městě Gamleby v místním kempu, který je postaven na březích jedné z mnoha obrovských mořských zátok. Cestu jsem už popsal, byla to opravdu pastva pro oči. Během cesty jsme měli dvě malé drobné "oslavy". Ta první: z Prahy už jsme ujeli tisíc kilometrů! Sláva Jirkovi a Standovi a klobouk dolů před jejich výdrží. I když, upřímně řečeno, docela se těší, že na kole budou už jen tři dny.
A ta druhá zajímavost: pro navigaci jsme otevřeli poslední mapu! Jmenuje se "Jihovýchodní Švédsko" a je na ní už Stockholm. To je taky dobrá zpráva. Užíváme si nadprůměrné počasí. Všichni jsme nabalili mikiny, kalhoty, svetry a teplé bundy - a místo toho bychom potřebovali trička s krátkým rukávem. Každý den jsou tu teploty vysoko nad 20 stupňů ve stínu, Jirka i Standa už jsou nadměrně opálení.
Teď už se blížíme Stockholmu, kempy jsou dražší a dražší, ale stále s vysokým standardem - vybavení, jaké tu mají kempové chatky (cottages, cabins), nemají u nás často ani pokoje v pensionech. O čistotě na záchodech a ve sprchách netřeba hovořit.
A tradičně ještě rekapitulace: na cestě jsme byli 5:35 hodiny, ujeto v etapě 114 kilometrů, dohromady na výpravě 1050 kilometrů.

1. den (20. června)
8:30 Praha, Úřad vlády ČR - Klecany - Mšeno - Mimoň - Stráž pod Ralskem - Rynoltice - Hrádek nad Nisou

2. den (21. června)
Hrádek nad Nisou - Zittau - Görlitz - Rothenburg - Forst

3. den (22. června)
Forst - Ratzdorf - Lebus - Sarbinowo - Witnica - Chojna

4. den (23. června)
Chojna - Dabie - Wolin - Dargobad - Swinoujscie

Noční trajekt z Polska do Švédska

5. den (24. června)
Ystad - Brösarp - Galitofta - Bromöla

6. den (25. června)
Bromöla - Jamshög - Drakannla - Linneryd

7. den (26. června)
Linneryd - Älghult - Forsaryd - Mörlunda

8. den (27. června)
Mörlunda - Väderum - Norhul - Borghult

9. den (28. června)
Borghult - Rumma - Franksbo - Häggebo

10. den (29. června)
Häggebo - Skärnäs - Fristad - Nyköping

11. den (30. června)
Nyköping - Näsby -Varsta - Hagerstern

12. den (1. července)
Hagerstern - Stockholm

A kdo jede? Duchovním otcem výpravy a hlavním organizátorem je Jiří Pilnaj (44) z Miřejovic na Litoměřicku, spolu s ním pojede i Stanislav Egreši (44) z Litoměřic, cyklista s velkou vytrvalostí, specialista na dlouhá i prudká stoupání. Oba jsou členy cyklistického klubu SKP Styl Litoměřice. Do Švédska vezou cyklisté symbolický dar - kopii Klaudiánovy mapy, nejstarší tištěné mapy Čech (1518). Ve středu 1. července by ji měli předat zástupcům švédského ministerstva pro evropské záležitosti. Oba cyklisté mají s podobnými akcemi dlouholeté zkušenosti. V roce 1998 podnikli na kolech cestu od pramene řeky Ohře až k jejímu ústí do Labe v Litoměřicích. V roce 2004 zase vyrazili na kolech přesně ve stopách pěší cesty Karla Hynka Máchy z Čech do Itálie a zpět. Poslední podobnou cestu uskutečnili vloni v březnu, kdy na kolech dojeli z Litoměřic do řecké Olympie v den, kdy byl slavnostně zapálen olympijský oheň.

autor: David Hertl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.