Na covidových odděleních žatecké nemocnice vypomáhají vojáci

9. prosinec 2021 09:48

Do Nemocnice Žatec nastoupila na pomoc armáda. Nemocniční lůžka plní pacienti s covidem, se kterým se léčí taky část personálu.

Mezi dobrovolníky ze žatecké posádky je i všeobecná zdravotní sestra Barbora Chaloupková, která je díky své odbornosti posilou na jednotkách intenzivní péče.

„Šla jsem dobrovolně, když potřebovali nějaké lidi, tak jsem se přihlásila, protože jako zdravotník mohu pomoci víc,“ říká Barbora Chaloupková z vojenské posádky v Žatci.

Hlavní sestra nemocnice, Růžena Srbová, s tím souhlasí: „Je to velká pomoc – šla rovnou na jednotku intenzivní péče. Jsem za ni opravdu moc ráda. Ostatní jsou v sanitářské pozici – to je také výpomoc k nezaplacení.“

Nemocnice musela kvůli nemocným lékařům dočasně zavřít dětské lůžkové oddělení. Další personál potřebuje pro velké očkovací centrum, které teď po přestávce zase otevírá.

„Zvládáme to těžko. My to v podstatě neděláme ani tak pro to okolí, ale proto, že jestli se přežene ještě jednou nemocnicí taková vlna jako na jaře, tak bude ta situace v nemocnici velmi špatná – personál už je na hraně psychických i fyzických sil a opakovat stejnou situaci nechceme. Proto chceme dosáhnout co největší proočkovanosti ve spádové oblasti,“ shrnul ředitel nemocnice Jindřich Zetek

V opačném případě by to podle něj znamenalo velké komplikace pro celý provoz nemocnice.

Pacienti s covidem v žatecké nemocnici podle ředitele Jindřicha Zetka zaplnili všech 30 lůžek, dalších 20 míst má nemocnice v rezervě.

Spustit audio

Související