Na Chomutovsku by mohla v budoucnu vzniknout jedna z největších zásobáren vody

11. březen 2024

Těžba v hnědouhelném lomu Nástup Tušimice na Chomutovsku má podle Severočeských Dolů skončit mezi lety 2030 až 2040. Lom by mohl být následně částečně zatopen vodou. Nakloněn k tomu je Ústecký kraj, který počítá s vodní plochou Libouš ve svých rozvojových plánech. Proti není ani Povodí Ohře.

O tom, jak stát naloží s prostorem po těžbě uhlí, rozhodne vláda. Zatopení lomu Nástup by se ale líbilo jak Ústeckému kraji, který s vodní plochou počítá ve svých rozvojových plánech, tak Povodí Ohře.

Mluvčí společnosti Dana Zikešová popisuje, jak by k propojení nádrží v budoucnu mělo dojít: „Pokud dojde k zatopení a vzniklo by vodní dílo, může k propojení s vodní nádrží Nechranice dojít buď otevřeným kanálem, nebo podzemní štolou – tedy zatrubněním vodního toku.“

O budoucí podobě lomu Nástup rozhodne vláda

Trasa kanálu nebo potrubí by měla být dlouhá cca tři kilometry.

Přestože se počítá s využitím nově vzniklé nádrže Libouš i pro rekreační účely, plány týkající se splavnění kanálu zatím nejsou na pořadu dne. Zásadní je, jaké by mělo propojení obou vodních děl přínosy.

Kromě toho, že by vznikla jedna z největších zásobáren vody v Česku, by spojení obou nádrží přineslo i lepší ochranu před povodněmi.

„Kdyby došlo k propojení otevřeným kanálem s vodní nádrží Libouš, posílily by se funkce vodního díla Nechranice. V současné době jsou Nechranice schopné zadržet 20letou vodu, v případě propojení s Libouší by byly schopné zadržet 50letou vodu,“ přiblížila mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Kdy bude vláda jednat o budoucí podobě lomu, není v tuto chvíli ještě jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související