Na bleší trh v Litoměřicích chodí stále víc lidí. Podle pořadatelů může být důvodem současná ekonomická situace a zdražování

9. říjen 2022 10:55

Desítky lidí navštívily v sobotu poslední letošní bleší trh v Litoměřicích. V tržnici Felixe Holzmanna si lidé mohli mezi hradbami historického centra města pořídit nové oblečení, hračky a další různé doplňky. Podle pořadatelů a některých prodejců je v současné ekonomické situaci zájem o zboží z druhé ruky vyšší než v minulosti.

Eva, která na tržnici někdy sama použité zboží prodává si naopak myslí, že se zájem o starší věci moc nemění. Sama v tom nevidí jen finanční stránku věci, ale zaměřuje se i na udržitelnost.

Já myslím, že to je člověk od člověka. Já jsem člověk, který rád nakupuj z druhý ruky, z ekologických, ekonomických i osobních důvodů, prostě my to máme rádi, takže u nás se nic nemění, my jsme vždycky chodili a vždycky budeme chodit, protože nás to baví a ve svém okolí, myslím, že všichni to mají zatím stejně, kdo nakupoval nový, nakupuje nový, kdo nakupoval starý, nakupuje rád starší,“ říká Eva.

Podle jednoho z organizátorů trhu Jana Dostála je právě větší zájem o použité věci jedním z možných důvodů stále větší návštěvnosti trhů. Může za tím ale být i stále větší povědomí o pořádání této akce.

„Právě se lidi ozvali, že by chtěli ještě prodávat, tak se udělal šestý blešák, jinak bylo plánovaných pět během sezony, kdy je garantované počasí aspoň trošičku. Prodejci volají z Ústí, volají z Prahy, ptají se, jestli si musejí rezervovat místo, takže zájem už hodně doširoka, hodně daleko jezdí lidi,“ doplnil Jan Dostál.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio