Muzea tři měst chystají ke stému výročí speciální prohlídky, vystoupí při nich herci

8. září 2018 14:30

Stoleté výročí republiky spojilo tři muzea na severu Čech. Rozhodla se ukázat lidem historii v regionu, která se v roce 1918 značně lišila od centra vznikající republiky.

Příběhy tehdy českých Loun, německého Chomutova a národnostně smíšeného Mostu předvedou herci v místních muzeích formou oživených prohlídek. V chomutovském muzeu se mimořádné prohlídky odehrají 15. září, v mosteckém 27. října a v Lounech 28. října.

Rok 1918 v Ústeckém kraji byl specifický svým průběhem, který ovlivnilo v té době zde žijící početné německé obyvatelstvo. „Projekt tak ukazuje říjnové události roku 1918 v různých kontrastech,“ uvedl ředitel mosteckého muzea Michal Soukup.

Logo

Výstavy také ukazují na fenomén Deutschböhmen, tedy na pokus českoněmecké politické reprezentace zůstat součástí poválečného Rakouska, i následnou reakci mladého Československa. Hlavním prvkem propojujícím společné úsilí všech tří muzeí je činnost a osud československých legionářů, rodáků z Chomutovska, Mostecka a Lounska.

Ze skutečných událostí vycházejí i příběhy, které budou v muzeích vyprávět herci. „Vše bude podané zábavnou formou, protože dějiny si mohou lidé přečíst a děti je znají ze školy,“ řekl Jiří Šnáb z agentury Modua, která netradiční prohlídky formou hraného příběhu s názvem Probuzení lva připravila. "Chodí se z místnosti do místnosti a rozvíjí se příběh, který má být hlavně veselý. Bude tam učitel, významné osobnosti z našich dějin a návštěvníci budou mít za úkol probudit lva," řekl Šnábl. Víc ale zatím prozradit nechtěl.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související