Muž z Teplicka zjistil, že je úředně mrtvý. Na omyl se přišlo díky zdravotní pojišťovně

26. únor 2013

Pro šestapadesátiletého Jaroslava Šilhánka z Krupky na Teplicku to byl docela šok. Nedávno se totiž dozvěděl, že je úředně mrtvý. A překvapená je i jeho žena, která s ním už léta nežije a neměla o něm žádné zprávy – s největší pravděpodobností bude muset vracet vdovský důchod. Za Jaroslava Šilhánka se totiž vydával muž, který v září 2011 zemřel v teplické nemocnici.

„Přijeli za mnou policisté z Duchcova. Řekli mi, ať jdu ven a tam mi oznámili, že jsem nebožtíkem. To byl pro mě šok,“ vzpomíná Jaroslav Šilhánek na den, kdy se dověděl, že je mrtvý.

Na policii se podle mluvčího Daniela Vítka obrátila duchcovská nemocnice. „Zdravotní pojišťovna odmítla platit léčebné výlohy spojené s pobytem v nemocnici s tím, že podle evidence má být tento muž mrtev,“ vysvětluje Vítek.

To, že skutečný Šilhánek není mrtvý, musela na policii potvrdit i jeho žena, se kterou už nebydlel. „Brali mi otisky. Byla tam i moje manželka, jestli jsem to já. No, a byl jsem to já. I pro ní to byl šok, taky nevěděla, co má dělat,“ pokračuje Šilhánek.

Definitivní potvrzení o tom, že Jaroslav Šilhánek, který je v duchcovské nemocnici, je ten pravý, poskytly až testy DNA. Jak je tedy možné, že byl úředně mrtvý? „Začátkem září 2011 přišla na služebnu v Trnovanech žena, která sdělila, že se jejímu známému udělalo špatně. Policisté ihned vyrazili muži na pomoc a zavolali mu sanitu, která ho převezla do teplické nemocnice,“ popisuje Vítek.

Muž ale u sebe neměl doklady a pro lékaře byl podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry zatím panem XY.

„Muž nebyl identifikovatelný, nekomunikoval se zdravotníky a nespolupracoval. Byl ve velmi špatném stavu. Údajný pan Šilhánek se stal Šilhánkem tak, že se za něj sám vydal. Jakmile se probral ze svého stavu a začal se zdravotníky komunikovat, uvedl jak jméno a příjmení, tak i rok narození, dokonce i bydliště,“ upřesňuje Vondra.

A navíc - shodou okolností byl skutečný Šilhánek v teplické nemocnici asi jen měsíc předtím a ještě k tomu s podobnou diagnózou. Tehdy omyl podle policie i Vondry nemohla odhalit ani jeho žena. „K identifikaci, o kterou jsme se my snažili, ani dojít nemohlo. Protože paní Šilhánková řekla, že se s mužem nestýká a osudy jejího muže ji nezajímají,“ doplňuje Vondra.

Paní Šilhánková teď zřejmě bude muset vrátit vdovský důchod, i když Česká správa sociálního zabezpečení o tom ještě nerozhodla. Stále se ale neví, kdo vlastně tehdy zemřel – tentokrát nepomohla ani věda, protože muž byl zpopelněn. Policie chce proto nyní najít ženu, která pro něj sháněla pomoc.

autoři: hau , ak
Spustit audio