MUDr. Jiří Stehlík - primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

V úterý 8. září jsme si s naším hostem povídali o dění na oddělení gastroenterologie. Pokud Vás téma zajímá, máte možnost si jej poslechnout nebo přečíst.

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dopolední host ve vysílání, doktor Jiří Stehlík, primář gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Pěkný den.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Dobré dopoledne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak vy už jste nám prozradil, že v oboru se pohybujete dobrých 20 let. Dá se tedy říci, že víte úplně všechno nebo skoro všechno a můžu se ptát na všechno?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Můžete se ptát na všechno, ale rozhodně všechno nevím, a pokud člověk si myslí, že ví všechno, tak to je první krok k sebezáhubě. Já jsem nastoupil do tehdy Krajské nemocnice v Ústí nad Labem v roce 88, takže v nemocnici nebo po nemocnicích, protože to nebyla moje jediná nemocnice, pracuju víc než 20 let a od roku 90 až 91 se věnuji gastroenterologii.

Slávka Brádlová, moderátorka: Zkrátka o oboru víte ale opravdu dost, takže i naši posluchači mají třeba šanci zeptat se vás. Číslo pro SMSky je 9077703. První slovo ve zprávě musí být "host". Technicky službu zajišťuje ATS Praha, cena jedné SMSky je 3 koruny. Tak, ale hned po písničce se budu ptát já a budu se ptát na to vaše oddělení.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dopolední host, primář gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, doktor Jiří Stehlík. Tak pojďme tak letem světem projít to vaše oddělení. Co vlastně pacientům, klientům může nabídnout?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Tak naše oddělení vzniklo v roce 2003, vlastně ze všeobecné interny, kde se část, která byla ambulancí a endoskopií, stala samostatným oddělením. Umožnilo to přestěhování nemocnice do nového areálu, kde byly jednak lepší prostorové podmínky, jednak samozřejmě dnes gastroenterologie stojí a padá s přístrojovým vybavením, takže nové, nové špičkové vybavení a bylo samozřejmě potřeba také najít odborníky, kteří se této specializované činnosti budou věnovat, čili je to oddělení relativně mladé. Samostatných gastroenterologických odděleních po republice není mnoho, spíše to jsou součásti interních oddělení, anebo to jsou součásti větších klinik, například ve fakultních nemocnicích.

Slávka Brádlová, moderátorka: S čím můžete pacientům pomoci? Ptám se jinými slovy na paletu těch nemocí, potíží, kterými se zabýváte.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Tak řekl jsem, že oddělení vyšlo ze všeobecné interny, takže obecně interní pacienti se u nás také vyskytují, ale především se staráme o pacienty s onemocněními trávicího traktu, to znamená, vezměme to odshora, to znamená onemocnění jícnu, žaludku, dvanáctníku, tenkého střeva, tlustého střeva, konečníku, ale také jater, žlučových cest a slinivky břišní.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je docela úctyhodná paleta. Dá se říci, že jsou už dnes lékaři specializovaní třeba na jenom jeden ten orgán nebo u vás lékař ovládá komplet všechno?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Tak lékař, aby se mohl věnovat nějaké své specializaci, musí projít nějakou tou všeobecnější průpravou a získat vlastně atestaci. Dnes je gastroenterologie samostatným základním oborem, to znamená, že je tam vzdělání dvouleté, jako všeobecný kmen internista, a potom tří, respektive čtyřleté pro gastroenterology. Pokud lékař složí atestaci, pak se může věnovat nějaké své specializaci ještě užší. To znamená být třeba hepatologem, to znamená odborníkem, který vyšetřuje a léčí pacienty s nemocnými játry nebo se může specializovat na nespecifické střevní záněty, nebo se může věnovat nějaké intervenční metodě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, je to pak třeba i věc dohody v tom pracovním týmu, že ty svoje lidi směrujete tam, kam je potřebujete? Nepotřebujete třeba dva specialisty na játra, potřeboval byste ještě někoho, kdo opravdu do hloubky si nastuduje slinivku? Říkám to hodně zjednodušeně.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Určitě to spektrum je takové všeobecnější, to znamená, že všichni gastroenterologové mají samozřejmě přehled a musejí se ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Umějí všechno?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Měli by umět to základní, ale pak jsou vždycky takzvaně vychytávky, které opravdu musí ke specialistovi a na to potřebujeme samozřejmě vyškolené lidi. Já už jsem zmínil, že náš obor velmi záleží na tom, jaké vybavení máme. Jsou to nejen endoskopy, to znamená trubice s optikou, s elektronikou, které vyšetřují trávicí trakt od shora až dolů, jsou to ultrazvukové přístroje, jsou to rentgenové sály a samozřejmě řada akcesorií a instrumentálií, takže se vším tím se musí naučit pracovat a kromě té základní dovednosti, lékař, který se potom něčemu věnuje, záleží to na tom, vlastně k jakým pacientům se nemocnice dostává. To znamená, musíme řešit takzvaný bazal, udělat takovou všeobecnou gastroenterologii, a potom podle možnosti, to znamená lidí, přístrojů, času a prostor, se můžeme věnovat některé té specializaci, kterým se samozřejmě věnujeme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak tady už jste začal jmenovat některé přístroje, a protože vím, že medicína se dnes rozvíjí opravdu kroky mílovými právě v tomto oboru, tak si myslím, že ten další vstup věnujeme právě novinkám v oboru z hlediska možností, ať už vyšetřování, nebo i samotných léčebných postupů.

Písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dopolední host ve vysílání, primář gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, doktor Jiří Stehlík, abyste věděli, s kým máte tu čest a pojďme k těm novinkám v oboru. Možná, že jich je tolik, že to ani nestihneme, ale tak vyberte něco, co vám jako odborníkovi udělalo největší radost, nějaký posun, ať už se týká třeba přístrojových možností nebo vyšetřovacích možností, anebo účinnosti léčby.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Těch věcí je celá řada. Samozřejmě mluvíme-li o gastroenterologii, tak určitě se musím dostat k endoskopům. Já, když jsem nastoupil do nemocnice, začínal jsem endoskopovat, tak to byly optické přístroje s vlákny, kde vlastně rozlišení bylo 40 bodů a ten obrázek byl poskládán jako taková mozaika. V dnešní době máme elektronické přístroje, kde rozlišení toho zobrazení je na úrovni televize s vysokým stupněm rozlišení čili HDTV. Ten obrázek je digitální, dá se ukládat, má paměťovou kartu na video, na DVD rekordér, a to zobrazení je v podstatě takové jako pod mikroskopem. Dokonce jsou specializované mikroskopy, které mají optiku, která ten obrázek ještě dále jednak elektronicky, ale jednak i opticky zvětší až 15krát a tam doslova lze vidět, jak běhají červené krvinky v jednotlivých slizničních řasách nebo klcích a to si myslím, že je velké plus jak pro lékaře, kteří vyšetřují, tak ale pro pacienty, protože je vidět mnohem víc těch podrobností a vlastně poruch nebo změn, které kdysi nebyly vidět.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže potom lékař má samozřejmě větší šanci určit správnou léčbu a často se mluví i o kvalitě života a o tom, jak rychle je pacient schopen se vrátit k tomu normálnímu běžnému životu, tak i v tomhle je posun třeba po nějakém zákroku?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: No, určitě, určitě, protože endoskopické intervenční zákroky, ty nejběžnější vlastně, které se provádějí, je zástava krvácení, ať už je to v žaludku, v jícnu, anebo v tlustém střevě, v konečníku. Ošetřit krvácející cévu kdysi bylo nemyslitelné bez asistence chirurga a bez operačního sálu a anestezie. Dneska v řadě případů vlastně krvácející pacient končí ošetřením endoskopem. Ty léze se buď ošetří injektáží, kovovými svorkami nebo různými typy elektrokolaugace. Další vlastně posun je v tom, že řada, třeba i časných nádorů, ať už to jsou polypy nebo plošné léze, tak se odstraňují endoskopickou technikou, to znamená, pacient se vyhne operaci. Například vzniklá rakovina, anebo rakovina v časném stádiu, která postihuje sliznici, tak se takto odstraní, a potom jsou přímo metody, které kdysi byly nemyslitelné, že by se vlastně vůbec takto dalo něco z trávicího traktu ukázat, protože nikdo netušil, jaké možnosti jsou. Řada těch metod vlastně dneska nahrazuje chirurgii, onemocnění žlučových cest je doménou vlastně endoskopie a gastroenterologie, odstraňování kamenů ze žlučovodů, uvolňování vyústění žlučovodu a slinivky v dvanáctníku je vesměs endoskopická metoda.

Slávka Brádlová, moderátorka: Zkrátka, dějí se i tady velké věci a ten závěr dnešního povídání si necháme vzdělávání, nejenom proto, že vlastně i lékař ve vašem oboru se asi pak musí vzdělávat doživotně, ale i proto, že vaše oddělení může vzdělávat ty druhé.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Doktor Jiří Stehlík, primář gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. No a pojďme, pane primáři, k dnešní vlastně poslední otázce. Vaše oddělení slouží i pro další vzdělávání lékařů, nevím, jestli i sester, ale myslím si, že i sestra na vašem oddělení musí mít určitou specializaci.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Tak všichni lékaři musí mít specializaci, stejně tak sestry, které vycházejí ze škol, vyžadují ještě další doučování a vzdělávání, takže to platí pro zdravotníky obecně. Naše oddělení tím, že teda má vybavení a potřebuje specialisty, abychom s tímto vybavením mohli pracovat a vyšetřovat a léčit živé lidi, tak samozřejmě musíme mít i certifikáty, že s těmi přístroji a s těmi metodami umíme zacházet. Takže ty certifikáty se jmenují funkční licence, máme to pro vyšetření horní části trávicího traktu, dolní části trávicího traktu, pro vyšetření endoskopickou retrográdní holangiopankreatografií, což je onemocnění žlučových cest a slinivky, máme i takovou vysoce specializovanou funkční licenci nebo pro vysoce specializovanou metodu té endosonografie, kde se řadíme mezi jedno z mála pracovišť, které má komplexní endosonografické vybavení a provádí i ty nejspecializovanější intervenční metody. A potom jsou některé funkční licence a certifikáty, které slouží i k neendoskopickým výkonům a léčením, jako je třeba nutriční péče, to znamená starání se o výživu nemocných, pro vyšetřování pacientů a léčení pacientů se střevními záněty, máme akreditaci pro centrum biologické léčby a pro centrum screeningové koloskopie u kolorektální rakoviny.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, zkrátka, jak já to vidím, je tady vlastně spousta dalších témat, na která se dnes už nedostane. Pojďme si na závěr slíbit, že za čas najdete zase chvilku, přijdete sem a popovídáme, probereme třeba jenom jednu nebo dvě choroby a možná, že našim posluchačům dáme i užitečné rady, co dělat, aby se chorobě buď vyhnuli, anebo alespoň aby přispěli k tomu, že se včas najde, a pak se s ní dá samozřejmě víc dělat. Platí?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: To je určitě zapotřebí a přijdu rád.

Slávka Brádlová, moderátorka: Děkuju, pro dnešek hezký den.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Děkuju.

Spustit audio