MUDr. Jiří Stehlík - primář gastroenterologie

V úterý 16. února jste měli možnost slyšet rozhovor s doktorem Jiřím Stehlíkem. Tématem byla rakovina tlustého střeva... Bavili jsme se s ním o tom jak jí předcházet a o také o léčbě této nemoci.

Příjemný poslech přeje Český rozhlas Sever!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a slíbený host už je přímo tady se mnou naproti u mikrofonu. Doktor Jiří Stehlík, primář gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Pěkný den.

MUDr. Jiří STEHLÍK, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem: Dobré dopoledne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak posluchači už se rozeběhli se svými dotazy, otázkami a myslím, že vzkaz od paní Dany z Českolipska vás potěší, pane primáři, protože píše, respektive Evička mi přepsala ten její telefonát, že sama prodělala rakovinu tlustého střeva před osmi lety, dneska už je v pořádku a přišlo se na to testovacími papírky. Šla na operaci a každému doporučuje, kdo to má v rodině, ať jde na testy. Tak to vás asi jako lékaře potěší takovýhle uvědomělý, dobrý přístup?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: To je určitě potěšující, protože tím testem se zjistila rakovina určitě včas v době, kdy ještě neudělala příznaky, to znamená uzávěr střeva, nějaké zjevné krvácení, metastázy a tím pádem bylo možno pacientku odoperovat a vlastně vylíčit. To je důkazem toho, že rakoviny se bát nemáme, že to je léčitelné onemocnění, ale otázka je, aby se na ni přišlo včas.

Slávka Brádlová, moderátorka: A to je ten základní kámen celého problému. Takže i o tom bude dnešní povídání. Můžete se i vy samozřejmě ptát.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte našeho dnešního hosta, primáře gastroenterologie z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, doktora Jiřího Stehlíka. Máme jedno velké téma, bohužel velké téma i rozsahem, protože v nádorech nebo rakovině tlustého střeva a konečníku jsme opravdu na jednom z prvních míst, a to je prvenství, které by si člověk rád odřekl.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: To určitě, jak co se týká výskytu nových onemocnění na sto tisíc obyvatel za rok, tak u mužů jsme opravdu na prvním místě na světě, ženy jsou na prvním až druhém. Země podobně postižené je Slovensko, Maďarsko, Bulharsko. Ta čísla jsou velmi závažná, protože incidence, to znamená nově vzniklých onemocnění na sto tisíc obyvatel za rok, je ... pro muže platí číslo 95 na sto tisíc, to znamená, že každým rokem onemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku, dejme tomu, z našeho města, 95 mužů a 63 žen. Co je ještě závažnější, že téměř polovina těchto pacientů na rakovinu umře. Problém je v tom, že většina nebo dá se říct, že většina, to číslo se za posledních deset let příliš nezměnilo, přichází v době, kdy rakovina je pokročilá a možnosti léčby jsou potom omezené. Zatímco u časných stádií rakoviny se jedná o jednoznačně vyléčitelné onemocnění, tak u té pokročilí, ať už lokálně inoperabilní, anebo metastázující nemoci, potom vlastně chirurgie nezvládne řešit radikálně nemoc a nastupuje onkolog. Možnosti onkologie jsou sice veliké, ale mají samozřejmě svá omezení, a proto ta čísla jsou tak nepříznivá pro nás.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže všechno vlastně je to opravdu v tom, že se na to přijde pozdě. Já se ptám teď hodně laicky, zastupuji vlastně posluchače a na jejich dotazy také ještě dojde, jak je vůbec možné to zjistit včas? Pokud člověk nemá vyloženě nějaké problémy, nevím, jak se to může projevovat, krvácením, bolestí, nějakými problémy se zažíváním?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Bolestmi, problémy se zažíváním, zjevným krvácením, to jsou většinou příznaky již pokročilé rakoviny. Včasná rakovina se příliš nemá jak projevit. Jedná se o relativně třeba malý nádor, můžou to být dokonce přednádorové změny ve formě nezhoubných polypů, jsou to také nádory, ale nezhoubné a toto se vlastně nezjistí nějakým vyšetřením, fonendoskopem, rukama, nedá se to odhadnout nějakými potížemi. Jedinou šancí je provést vyšetření toho střeva a konečníku. To znamená, mezi vyšetření konečníku a střeva samozřejmě patří vyšetření, vyšetření prstem a vyšetření endoskopem. Jsou potom ještě další metody, ale ta časná stádia rakoviny v podstatě jednoznačně může odhalit pouze endoskopie a navíc při té, při tom vyšetření je možné odebrat vzorky, eventuálně rovnou odstranit předrakovinná stádia onemocnění tím, že se provede odstranění polypu endoskopem a tím vlastně rakovina nevznikne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nemá z čeho jakoby?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Nemá jakoby z čeho, protože zabráníme tomu, aby nezhoubný polyp přerostl ve zhoubnou rakovinu.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to byla docela podstatná várka informací. Tak necháme posluchače, aby to trošku strávili a po písničce se k tématu vrátíme.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Jarek Nohavica a teď tady máme další várku dotazů od posluchačů pro dnešního hosta ve vysílání Českého rozhlasu Sever, pro primáře gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, doktora Jiřího Stehlíka. Tak paní Antonie z Jablonce nad Nisou. Je jí 63 let, trpí silnou cukrovkou, je dokonce po amputaci nohy a má silné průjmy, ať sní cokoli, i suchý chleba. Tak, co s tím?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Tak průjem může být příznakem mnoha různých onemocnění. Mohou to být onemocnění metabolická, tady se to nabízí v souvislosti s cukrovkou, může to být střevní zánět, může to být samozřejmě příznak i polypu, který může mít sekreci tekutiny, anebo to může být příznak nádoru. Z toho, co paní uvádí, se nedá samozřejmě říci jednoduché doporučení, ale v každém případě je to indikace k vyšetření, ať už teda laboratornímu nebo zobrazovacími metodami nebo i kolonoskopii.

Slávka Brádlová, moderátorka: K té kolonoskopii se určitě ještě dostaneme, protože je to takový trochu, no, ne trochu, je to hodně velký strašák. Když se člověk od lékaře dozví, že má podstoupit tohle vyšetření, tak to je opravdu veliký stres. Ale ještě, ještě jeden dotaz posluchačů. "Chtěli bychom se s manželem zeptat, zda rakovina tlustého střeva je onemocnění, kterému lze předejít? Děkujeme, Karel a Hana." Tak z druhé strany tentýž problém.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: No, ..., ano, já jsem částečně zmínil, že lze provést vyšetření a odhalit stádia nemoci, která jsou ještě předrakovinná, čili kolonoskopie je metoda, která odhalí vlastně časná stádia anebo stádia předrakovinná, a pokud se, dejme tomu, polyp nebo léze, která obsahuje tyto buňky, které mají maligní potenciál a může se z nich rakovina, může z nich rakovina vzniknout, tak pokud se odstraní, tak vlastně k zhoubnému nádoru se všemi komplikacemi potom nedojde. Takový člověk zůstává v takzvané dispenzární péči, sleduje se v pravidelných intervalech, což záleží na histologii, na struktuře toho polypu nebo té léze, dále se sleduje. Jestli bychom se ptali, jestli je možno zabránit rakovině nějakými léky, očkováním, nějakým režimem, tak v podstatě tady naše možnosti jsou velmi omezené. Když se podíváme na příčiny vzniku rakoviny, tak to nejdůležitější je genetická informace, kterou si každý člověk nese s sebou, faktory zevního prostředí, jako je dieta, kam bychom zařadili především jídlo, jako je maso, uzeniny, konzervované maso a masné výrobky a také určitá technologie úpravy těchto pokrmů, kde se využívá vysoké teploty, jako je grilování, smažení, tak to je určitě jedna u možností snížení rizika, dále potom ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Tedy odstranit tohle? Omezit.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Tedy odstranit, omezit, dále nadváha, nízká fyzická aktivita. Na co se v podstatě zapomíná a v souvislosti s rakovinou tlustého střeva se v podstatě nebere v potaz, je užívání alkoholu a kouření. To jsou dva faktory, které dávají ... nebo zvyšují velmi významným způsobem riziko veškeré rakoviny trávicího traktu, ať se jedná o slinivku, játra, tlusté střevo, konečník, žaludek. Takže to bych doporučil na prvním místě.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, navíc, jak vás tak poslouchám, tak to jsou, obecně vzato, zásady zdravé výživy, čili to nám prospěje i třeba s ohledem na srdce a krevní oběh a další civilizační choroby. Tak a ještě jeden dotaz posluchačský. "Prosím o informaci, zda mám absolvovat prohlídky, když maminka odešla v roce 1979 na rakovinu tlustého střeva. Marie z Chomutova."

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Určitě. Epidemiologické studie prokazují, že přímí příbuzní nemocných mají třikrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost onemocnění kolorektální rakovinou, navíc pokud se vysloveně jedná o geneticky podmíněné syndromy, jako je familiární adenomatóza tlustého střeva a další, tak tam jedinou šancí, jak vlastně zachránit takového člověka, je provádět v pravidelných intervalech vyšetření. Dokonce jsou situace, kdy se to střevo musí v určitým, v určité fázi i preventivně odstranit, protože těch polypů může být tolik, že se nedá uhlídat, aby rakovina vznikla. Pro zdravé jedince, kteří nemají anamnézu v rodině, existuje ministerstvem zdravotnictví podporovaný screeningový program, který pro naši populaci začíná v padesáti letech, a to jsou ta známá vyšetření právě těmi testy na skryté krvácení do stolice.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a po písničce se budeme ptát na tu vlastní metodu kolonoskopii.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Tím hostem je Jiří Stehlík, lékař, primář gastroenterologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a téma máme rakovinu tlustého střeva a konečníku. Tak, pane primáři, ta kolonoskopie, jak už jsem řekla, to, když pacient u lékaře uslyší, že se tomu bude muset podrobit, tak se každý tak, no, možná ne tak trochu, ale hodně vyděsí, protože je to nepříjemné, říká se, že to bolí, tak co s tím? Uveďte to na pravou míru.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Nebudu zastírat, že to vyšetření je nepříjemné, častokráte není ani tak nepříjemné samotné vyšetření, které se například na našem pracovišti provádí v analgosedaci, to je tlumení těch nepříjemných pocitů, ale současně je také velmi nepříjemná příprava. To střevo se musí vyčistit, aby vlastně hodnocení sliznice, řas a celého střeva bylo dostatečně možné, dostatečně validní, abychom dokázali říci s maximální možnou pravděpodobností - nic tam není, anebo naopak, ten třeba nádorek anebo nějakou plochou lézi v tom střevě mohli najít. Příprava spočívá v úpravě diety, stravy a den před vyšetřením se podávají roztoky, které projímají, nebo se to kombinuje s klysmaty. Takto připravený pacient přichází na pracoviště, samozřejmě je poučený, je informovaný o tom, jak bude vyšetření probíhat, je informovaný o tom, že vyšetření je možné, a většinou se provádí v analgosedaci a tím pádem ví, že je dobré si s sebou přivést doprovod, anebo někoho, kdo pro něj potom přijede a odveze ho domů. To samotné vyšetření trvá asi 15 až 20 minut, ale zhruba je potřeba počítat, že na té endoskopii pacient stráví nějaké dvě, tři hodinky.

Slávka Brádlová, moderátorka: Sad se nebudete zlobit za tu otázku, někdy lékaři působí tak, bych řekla, drsně nebo tvrdě. Někdy je to tím, že sami to vyšetření nemají za sebou.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Nevím, jestli lékař působí drsně, když vyšetření nemá za sebou a naopak ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak který.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: ... jemněji a vlídněji, když to vyšetření, ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Nedovede si představit, co ten člověk prožívá.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: ... když to vyšetření absolvuje. V každém případě je potřeba se chovat velmi, velmi vstřícně k tomu pacientovi a v podstatě ho zbavit všech obav. Ono to samozřejmě nejde, nicméně, jak přístup personálu, sestřiček, sanitářek, tak lékařů hraje velikou roli v tom, jak pacient vnímá celé vyšetření a co si s sebou vlastně odnáší, kromě teda nálezu, na kterém je napsaný nějaký rezultát. Mluvím o tom proto, že je potřeba, aby ten pacient měl určitou motivaci, aby se chtěl nechat vyšetřit. V podstatě indikace jsou dvě - nějaké problémy, kde ta motivace je asi vyšší, jestliže mne bolí břicho, nebo mám krev z konečníku, ve stolici, tak tam ta motivace je určitě vyšší, jestliže se jedná o situaci, kdy vyšetřujeme preventivně, ten pacient potíže žádné nemá, tak samozřejmě musí sám se rozhodnout a sám být motivovaný, že chci být zdraví, chci přijít na to, jestli tam v tom střevě nebo v konečníku něco závažného je nebo ne, ale tahle motivace hraje důležitou roli.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak teď už, prosím, telegraficky, protože čas nás opravdu hodně tlačí. Člověk tady může o tohle vyšetření požádat. Hradí ho zdravotní pojišťovna?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Pokud to je preventivní vyšetření, tak pojišťovna hradí ty testy na okultní krvácení, pokud je test pozitivní, tak se provádí kolonoskopie. To pojišťovna hradí. Od padesátého pátého roku může pacient požádat o primární screeningovou koloskopii, to znamená, i když neměl pozitivní, nebo vůbec neměl ten test na okultní krvácení a pojišťovna ho hradí. Pokud o to vyšetření požádá dříve, tak pak je ho možné zaplatit, zaplatit jako nehrazenou péči, ale vyšetření je možné provést a indikace u bezpříznakových jedinců z důvodu prevence je.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a prosím zase o krátkou odpověď, je možné, aby po kolonoskopii dostal člověk infarkt?

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Zcela výjimečně. To vyšetření se provádí ..., musel by to být nemocný pacient, který má problémy. My se snažíme tomuto zabránit, pacient je monitorován, snímáme saturaci krve kyslíkem, puls a hlídáme ho všemi možnými způsoby.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, aby to bylo v pořádku. Poslední dotaz, pan Josef: "Souvisí problém hemeroidů s onemocněním rakovinou tlustého střeva?"

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: No, souvisí nepřímo, protože může zastřít příznaky z nádoru, který může být o patnáct, dvacet centimetrů více, příznak může být stejný - to znamená krev ve stolici a také to je to nejčastější, s čím se setkáváme, kdy pacient zanedbá vyšetření. Myslí si, že se jedná o hemeroidy, což je nezávažné onemocnění, ale může se za tím skrývat krvácení z polypu nebo z nádor.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže zase je namístě vyšetření.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Určitě vyšetření.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak čas velice rychle utíká. Já jsem si schválně na závěr nechala vzkaz od paní Veselé, která volala, že je jí 82 let, že s krvácením ve stolici šla na operaci a dneska už je v pořádku a děkuje všem lékařům z ústecké nemocnice. Tak to jako primář asi rád slyšíte.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: To, myslím, je ta největší odměna.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, přesně tak. Já vám poděkuji za váš čas, užitečné rady, zajímavé informace a někdy u nás zase na slyšenou.

MUDr. Jiří Stehlík, primář gastroenterologie: Děkuji, na shledanou.

Spustit audio