MUDr. Ivana Liehneová - primářka očního oddělení

V úterý 19. ledna jsme si povídali o šedém a zeleném zákalu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Proč se vyplatí nepodceňovat zdravodní prohlídky očí? Pokud vás téma zajímá a neslyšeli jste naše vysílání, poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audiosouboru.

Český rozhlas Sever Vám přeje příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a slíbený host už je tady, primářka očního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, doktorka Ivana Liehneová, hezký den.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Dobrý den, hezké dopoledne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já jsem předestřela to základní téma, protože váš obor samozřejmě je velice široký, tak dnes že bychom si povídaly o šedém a zeleném zákalu. A do úvodu jenom takovou základní otázku, je to záležitost, která ohrožuje opravdu větší počet lidí, nebo je to naprostá výjimka?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, šedý zákal, protože je to určitý proces stárnutí oka, tak prakticky postihuje člověka každého od určitého věku. Je to přirozený proces stárnutí, který je u někoho rychlejší, u někoho pomalejší a přinese určitý handicap ve kvalitě vidění. Takže postihuje to poměrně velké procento lidí starších 60 let, i když v současné době my se setkáváme i s pacienty, kteří přicházejí kolem padesátého roku věku s šedým zákalem a tam určitě na tom se také negativně podílí UV záření, které je velmi agresivní a může třeba i v kontextu dalších onemocnění toho člověka ten šedý zákal navodit také rychleji u mladšího člověka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže rozhodně naše informace, nebo vaše informace budou určeny docela široké vrstvě obyvatel. Připomínám, že máte šanci ptát se i vy, pevná linka 475212212, číslo pro esemesky 9077703, první slovo ve zprávě je host, anebo konečně adresa emailová: host@sever.rozhlas.cz.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, náš dnešní dopolední host doktorka Ivana Liehneová, primářka očního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a už první dotazy posluchačů. Tak, paní Milena z Ústí nad Labem je po operaci šedého zákalu, neříká tady, jak dlouho, ale prostě po operaci šedého zákalu, a když na něco sahá, tak sáhne jakoby vedle a ven raději nechodí, protože auto, které se blíží, vidí dvakrát. Tak v čem by tady mohl být problém?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak já myslím, že určitě není problém v tom, že paní podstoupila operaci šedého zákalu, tam určitě bude ještě nějaký problém buď na sítnici, nebo postižení zrakového nervu nebo koordinace těch očí, jako že v podstatě může trošku, není souběh obou očí stejný. Tak já bych asi, anebo postižené prostorové vidění, také může být zelený zákal, který právě postihuje prostorové vidění, tak já bych asi pacientce doporučila nebo paní doporučila, aby teda se obrátila na svého očního lékaře a tlumočila tyto potíže, protože nemyslím si, že to vzniklo v souvislosti s operací šedého zákalu.

Slávka Brádlová, moderátorka: A rozhodně nenechat to zanedbat. Něco se tam děje nekalého.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: To určitě ne. Kromě šedého zákalu už primárně tam mohl být nějaký další problém a tak ten je třeba příčinou toho, že teď má tady tyto potíže. Takže rozhodně navštívit očního lékaře a svěřit se s těmito potížemi.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, další dotaz posluchačský, může nebezpečnější zelený zákal postihnout i mladé lidi a co nás může varovat? Radek z Prahy.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, zelený zákal, ten je v podstatě velmi zrádný a může postihnout i mladé pacienty, v podstatě mladé lidi. Je vlastně označován jako zelený zákal, ale fakticky v oku není nic zakaleného.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nic zeleného.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Nic zeleného, ten název vznikl z toho, že vlastně dříve, kdy se toto onemocnění vůbec neléčilo, tak úplně oko osleplo a právě ten nádech té barvy toho oka byl takový vlastně zelenomodravý a od toho vznikl název zelený zákal. Používá to velmi často laická veřejnost, ale jinak je to glaukom, ale fakticky není to zákal v pravém slova smyslu, na rozdíl od šedého zákalu, kdy čočka je fakticky opravdu zkalená. Takže zelený zákal nevíme, neznáme jeho příčinu, známe určité rizikové faktory a většinou je to náhodně zjištěné onemocnění, tak tady bych apelovala spíš na to nepodcenit v podstatě preventivní vyšetření u očního lékaře, protože mnohdy je to vlastně jediná možnost, jak určitou rizikovost pro to to onemocnění vlastně odhalit.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ta vazba na věk, člověk mladý, mladší, starší?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, stoupá to s přibývajícím věkem, ale už i u čtyřicetiletého pacienta se může objevit vážnější forma zeleného zákalu.

Slávka Brádlová, moderátorka: A tady asi člověka tedy nevaruje vůbec nic, když říkáte, že se to dá vlastně zjistit až odborným vyšetřením.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: U té formy takového označení, co my nazýváme chronický glaukom s otevřeným úhlem, tak tam vlastně to varování žádné není a je toto onemocnění i vlastně označováno jako plíživý zloděj zraku, což vlastně je o tom, že nám určitým způsobem odumírají nervová vlákna zrakového nervu, což je zrakový nerv důležitý, důležitý kanál, který spojuje naší informaci z oka směrem do mozku, a ten úbytek je příliš rychlý, to znamená projevuje se to tím, že se nám v určité části prostorového vidění zhoršuje ta kvalita. A pokud to nepostihne to centrum, tak my nejsme schopni toto identifikovat. Jednou z rizikových příčin je teda zvýšený nitrooční tlak, jehož pocit, jako že máme vysoký tlak v oku, ani nějak nemusíme pociťovat formou bolesti. Takže vlastně vyšetřením u očního lékaře se ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže opravdu, jak říkáte, plíživý zloděj. Člověk o něm ani neví. A předpokládám ze zkušenosti s jinými chorobami, že čím dříve se ta správná diagnóza určí, tím lepší je šance na vyléčení, uzdravení, vylepšení.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: No, zrada v zeleném zákalu nebo v glaukomu je v tom, že je to onemocnění nevyléčitelné a my můžeme pouze tu jeho rychlost toho onemocnění zpomalit, takže pokud zastihneme včas to onemocnění, kdy ten člověk nemá subjektivně pocit nějaké kvality zhoršeného vidění, tak můžeme udržet ten stav vlastně pod kontrolou lépe. Pokud už přijde člověk s výrazným postižením prostorového vidění a vlastně sám si stěžuje, že vlastně něco se děje s tím okem, tak mnohdy je už pozdě cokoliv zachraňovat, takže dá se to zastavit ve stádiu, v jakém se to onemocnění zachytilo, ale je prakticky nevyléčitelné.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to není zrovna optimistická informace, nicméně potvrzuje to to, že člověk by se o oči měl opravdu pečlivě starat a svěřovat je taky odborníkům.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host u mikrofonu doktorka Ivana Liehneová, primářka očního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Máme tady hodně posluchačských dotazů, tak pojďme k dalšímu. Může člověk po operaci šedého zákalu pracovat u počítače a je počítač riziko pro vznik zákalu? Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak počítač není riziko pro vznik šedého zákalu, ani pro vznik zeleného zákalu. A po operaci šedého zákalu může pacient v klidu pracovat na počítači.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tady se zeptám, doporučovala byste třeba nějaké speciálnější brýle nebo ...

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak myslím si, že nic speciálního pro práci na počítač není. Jako pokud je to člověk, který pracuje, tak určitě kvalitní monitor s nějakými těmi antireflexními vrstvami, jinak není potřeba nic speciálního. Není také nutné sedět u počítače několik hodin, protože četnost našeho mrkání při soustředění se na práci na monitoru je snížená a vlastně trpí spíš povrch našeho oka, že nám osychají oči a tím vlastně je taková větší i únava těch očí, takže občas od toho monitoru odejít a hezky se podívat z okna do zeleně a promrkat.

Slávka Brádlová, moderátorka: Odpočinout a hlavně promrkat. Tak, Milada z Prahy ptá se, upraví se při operaci šedého zákalu i dioptrie? Jestli potom člověk vidí lépe.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, principiálně u šedého zákalu se vlastně, abychom opticky byli vybaveni, tak to je velký pokrok operace šedého zákalu, že se nahrazuje tak optika té naší čočky umělým implantátem a standardně se používají implantáty, které nám řeší vidění do dálky. To znamená, to ohnisko ve vzdálenosti té čočky je nastaveno tak, aby člověk viděl dobře na dálku. Pokud někdo má nějakou dioptrickou vadu už před operací a je třeba krátkozraký, tak tam se dá toto využít, nebo vlastně i dalekozraký, dá se to využít, že se dioptrií může zbavit, ale v podstatě princip toho, té operace je, že se zbaví vlastně brýlí pouze na jednu vzdálenost, to znamená, pokud nemusí mít brýle na dálku, bude muset používat brýle na čtení určitě. Obráceně, pokud nebude muset mít brýle na čtení, bude používat brýle na dálku. Novinkou v současné době jsou vlastně implantáty multifokální, něco jako jsou brýlové multifokální čočky anebo kontaktní multifokální čočky, a to bude asi i budoucnost těch implantátů v blízké budoucnosti, kdy teda vlastně ten implantát nám obnoví kvalitu vidění jak na dálku, tak do blízka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je naopak dobrá zpráva. Jenom se ještě zeptám, většinou takovéhle novinky pojišťovny nehradí, je to bráno jako nadstandard, tak tady zatím?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: V současné době ano, multifokální čočky jsou nadstandardní materiál a tam teda musí být určitá spoluúčast pacienta.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, po písničce pokračujeme.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Čas s dnešním hostem ve vysílání, paní doktorkou Ivanou Liehneovou, primářkou očního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, utíká velice rychle a mám tady další dotaz, tak bez velkého zdržování. Vanda z Českolipska, dělá se mi šedý zákal, mé sousedce taky. Paní doktorka jí dala kapky, které by měly oddálit zákal až o čtyři roky a moje paní doktorka řekla, že nic takového, co by onemocnění oddálilo, mluvíme o šedém zákalu, neexistuje, tak co vy na to?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, určitě ta vaše paní doktorka měla pravdu, protože v současné době opravdu neexistují žádné kapky, které by měly šedý zákal oddálit. Až tomu tak bude, tak my budeme bez práce, oční chirurgové, a pacienti si budou včas kapat kapky a možná jim to zabrání, že se ta čočka nebude kalit, ale v současné době tomu tak není.

Slávka Brádlová, moderátorka: Byla byste ráda bez této práce?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, myslím, že moc rádi nebudeme, musím mluvit za své kolegy obecně, ale každopádně pokud je vždycky nějaká novinka a není to invazivní metoda, tak pro člověka je to komfortnější, určitě lepší. Pokud bych já se toho dočkala, že nebudu mít operaci šedého zákalu tím, že si budu kapat kapky, tak asi bych to taky uvítala.

Slávka Brádlová, moderátorka: Samozřejmě. Navíc si myslím, že v oboru můžete operovat řadu jiných věcí, co si třeba člověk vlastní nějakou neopatrností způsobí. Tak, ještě tady doplnění, od narození má degeneraci oční sítnice, šestnáct dioptrií, tak ale teď nevím, ke kterému dotazu je to doplnění, asi k tomu šedému zákalu teď před chviličkou.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Degenerace sítnic, to je bohužel nezvládnutelný problém, to je asi spojený s vysokou krátkozrakostí u tohoto člověka, tam nějaké velké léčebné možnosti bohužel nejsou.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, a šestnáct dioptrií, to je opravdu tedy veliké. Tak, a ještě tady máme jeden dotaz, zajedno s námi, zejména ve starším věku důležité nepodceňovat péči o zrak, zajít si na preventivní prohlídku, ze zkušenosti své i mých přátel musím konstatovat, že jsme měli problémy dostat se v Ústí k některému z očních lékařů při akutních problémech. Podařilo se nám to, ale s velkým, nebo dlouhým časovým odstupem, natožpak požádat o prevenci. Tohle je podobné jako při propagaci jiných vyšetření a tak dále. Tak, jak je to s těmi preventivními prohlídkami, stanoví něco nějaká vyhláška? Máme nárok třeba na preventivní oční prohlídku v nějakých letech?

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, určitě je pravidelný dispenzář pacientů s cukrovkou, s diabetes mellitus, a tam vlastně odesílají diabetologové, to je jedenkrát za rok, pokud tam není nějaký problém, ale obecně teda pacient pokud se rozhodne pro preventivní vyšetření, tak věřím tomu, že je trošku otráven tím, že vlastně není mu vyhověno ihned. Ale pokud to nejsou žádné akutní potíže a je to opravdu plánovaná záležitost, tak musí pacient být trpělivý, že nevadí, že to vyšetření bude s odstupem třech měsíců. U těch akutních potíží, tam je to trošku problém, ale vidím určitou rezervu i na straně těch lidí, protože ne vždycky jsou schopni úplně dobře formulovat to, že se jedná o nějaký akutní problém. A doufám a myslím si, že mohu mluvit i za všechny své kolegy, že pokud přijde někdo do ordinace a řekne, že má nějaké akutní, náhle vzniklé potíže, tak že si nikdo netroufne ze zdravotnického personálu říci, my vás nepřijmeme, my vás nevyšetříme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, kéž by tomu tak bylo. A navíc je to i věc potom kapacity těch ordinací, protože do ordinační doby se zkrátka vejde tolik a tolik pacientů a víc ne. Tak, a ještě tady máme jeden dotaz, ten už je trošku mimo problematiku zákalů, jak se dá bojovat se suchou formou oka? Doslova čtu, jak tady pan Karel z Mostu nám to zatelefonoval.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Tak, to je takové téma trošku obšírnější, protože je to syndrom suchého oka, kdy to teda nemusí být spojeno s žádným závažnějším onemocněním a je to takový určitý proces stárnutí a změny kvality slzného filmu, ale pak je to teda vlastně i vážná forma tohoto onemocnění, kdy to je spojeno s řadou teda vlastně celkových onemocnění. Často tím trpí pacienti, které mají revmatické potíže a podobně, takže i kožní, určitá systémová onemocnění. Obecně teda se dá říci, že nemůžeme se této formy úplně zbavit, ale jako určitým způsobem léčby zmírnit naše potíže. Tak je to s aplikací umělých slz, které vlastně nahrazují tu vodní složku slzného filmu, rezerva určitá je vlastně v té tukové složce slzného filmu, to jsou vlastně ty, ta tuková složka slzného filmu je kvalitativně zodpovědná za to, aby nám ty slzy lépe vlastně přilnuly k povrchu oka, takže vlastně ty umělé slzy, které se aplikují a nahrazují tu vodní složku, ne vždy vyřeší ty potíže toho pacienta . V současné době vlastně se doporučuje, aby pacienti kromě toho, že si aplikují umělé slzy, užívali i preparáty, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, něco podobného jako byl rybí tuk.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak vidím, že ta problematika zase není tak jednoduchá, tak spíš možná by bylo užitečné domluvit se, že třeba příště, až se sejdeme, tak probereme suché oči a co se s tím dá, nebo nedá dělat, pro dnešek, paní primářko, díky za váš čas, za užitečné povídání a rady posluchačům. Ještě ohlásím, že cédéčko Bohuše Matuše dostane paní Milena z Ústí nad Labem. Mějte se moc hezky, paní posluchačko, i vy, paní primářko, a někdy u nás zase na slyšenou.

Ivana Liehneová, primářka očního oddělení: Děkuji, na shledanou.

Spustit audio