Mramorový koláč
Ale nebojte, nebude tvrdý jako kámen, naopak – je příjemné vláčný…
Suroviny:
4 menší vejce
130 g cukru, nejlépe moučky
120 g hery nebo másla
260 g hladké mouky
120 ml mléka
půl prášku do pečiva
případně pár kapek mandlového aroma
špetka soli
1 vrchovatá lžíce kakaa
tuk a mouka do formy
Postup:
1. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Rozehřejeme tuk a smícháme ho s mlékem, aby nebyl horký. Můžeme přidat 3-4 kapky aroma.
3. V míse elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem a pak do pěny zašleháme mléko s rozpuštěným tukem.
4. Do mouky prosejeme kypřicí prášek, přidáme špetku soli a postupně vešleháme do vaječné pěny.
5. Odebereme půlku těsta a obarvíme ji kakaem.
6. Do vymazané formy nalijeme trochu bílého těsta – doprostřed, na něj pak tmavé těsto – opět doprostřed a tak pokračujeme, až obě těsta vypotřebujeme. Udělá to hezký proužkovaný efekt.
7. Upečeme ve středně předehřáté troubě. Necháme chvíli ve formě, po vyklopení můžeme pocukrovat nebo polít polevou, můžeme použít i jako dortový korpus.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.