Moravské koláče
Na masopustní reje skoro lepší, než tradiční koblihy!
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
120 g másla/rostlinného tuku
250 ml mléka
2 žloutky
70 g cukru moučky
30 g droždí nebo sáček sušeného droždí
1 lžička cukru na vzejití droždí
půl sklenky mléka na kvásek
sůl
náplň: 250 g měkkého tučného tvarohu
1 vejce
2-3 lžíce cukru
2 rovné lžíce pudinkového prášku
hrst rozinek
1 vanilkový cukr
drobenka (4 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 3 lžíce másla)
vajíčko na potření, případně švestková povidla rozmíchaná s kapkou rumu a skořicí
Postup:
1. Do půl sklenky vlahého mléka dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pokud použijeme sušené droždí, sypeme ho rovnou do mouky a pak přidáme tekuté složky.
2. Do mísy s moukou přidáme vzešlé droždí, žloutky, cukr, trochu soli, rozpuštěné – ne horké máslo, mléko a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Někdy se místo mléka zadělává šlehačkou. Dáme kynout na 50-60 minut.
3. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a rozinkami.
4. Vykynuté těsto vyválíme na půl cm, rozkrájíme na čtverečky, doprostřed dáme lžičku náplně a uzavřeme, vytvarujeme dokulata. Hladký povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a otiskneme do drobenky. Klademe na plech na pečicí papír spojem dolů a necháme ještě čtvrt hodiny kynout v teple. Pak upečeme ve středně předehřáté troubě.
5. Chceme-li mít koláče ještě bohatší, uděláme do nich po potření vajíčkem důlek, ten naplníme kousíčkem povidel, pak teprve posypeme drobenkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka