Moldavu na Teplicku čeká 7. ledna opakované hlasování v komunálních volbách

5. leden 2023 09:16

V Moldavě na Teplicku budou lidé v sobotu 7. ledna znovu hlasovat v komunálních volbách. Netýká se to ale několika desítek lidí, kteří se do krušnohorské obce údajně účelově přihlásili – starostka je ze seznamu znovu vyškrtne. Vychází z rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem, který opakované hlasování nařídil. Při podzimních volbách totiž předseda volební komise nechal vyškrtané lidi hlasovat – podle soudu na to ale neměl právo.

„Zůstávají kandidátky – všechno by mělo zůstat v platnosti, jen ten akt toho hlasování by měl být proveden nově. Je to i nové pro nás, to opakované hlasování,“ vysvětluje starostka Moldavy z uskupení Otevřeně k všem Lenka Nováková.

Z volebního seznamu vyškrtala voliče, kteří podle ní v obci nežijí a nemají k ní tedy žádný vztah. Stejný postup plánuje zvolit i před opakovaným hlasováním.

„Tak, aby se projevila vůle opravdu stálých obyvatel Moldavy a ne těch, kteří se tam přistěhují jen na chvíli. Ten seznam budu muset znovu vyškrtat – nicméně je to na základě usnesení krajského soudu, protože ten to tam jasně říká, že skutečnost, že tito lidé volili, hrubým způsobem zkreslilo výsledek voleb,“ vysvětluje Nováková.

Voliči, kterých se to týká, se to dozvědí z úřední desky a dopisu od vedení obce. Informovala o tom zastupitelka Moldavy Eva Kardová, která kandiduje za hnutí Spolu.

Volební komise nesmí do seznamu voličů zasahovat

Volební komise by měla zasednout ve stejném složení – s předsedou Oldřichem Kozlerem nominovaným hnutím SPD. Podle starostky Lenky Novákové nesmějí členové komise ani její předseda do volebního seznamu zasahovat.

„V tom usnesení krajského soudu je několikrát zmíněno, že se jedná o protizákonný akt volební komise,“ dodává Nováková.

Jaroslav Pok z SPD, do jehož nemovitostí se noví voliči během září hlásili k trvalému pobytu, s tím ale nesouhlasí: „Ten verdikt soudu není takhle jednoznačný. Já si myslím, že na to nemá právo něco proškrtávat. Právo volit je právem každého občana. To znamená, jestli je někde trvale přihlášený, tak ho takhle nemůže omezovat tím, že mu nedovolí odvolit.“

Mluvčí ministerstva vnitra, Ondřej Krátoška dává za pravdu starostce: „Ve vztahu k dané obci Krajský soud v Ústí nad Labem uvedl, že okrsková volební komise nemůže nijak hodnotit takovou informaci ze strany příslušného obecního úřadu a osoby vyškrtnuté ze seznamu voličů nemá k hlasování připustit.“

Opakované hlasování na moldavském obecním úřadě bude v sobotu 7. ledna, a to od 7:00 do 22:00.

Spustit audio

Související