Mnohé události si ve svých dílech Alois Jirásek upravil po svém. Několikrát byl nominovaný na Nobelovu cenu

Díla spisovatele Aloise Jiráska potrápila nejednoho studenta, patří totiž už desítky let k povinné literatuře.

Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 v Hronově nedaleko Náchoda. Ve škole mu moc nešla matematika, zato vynikal v dějepisu a přírodopisu. Po studiích se stal profesorem na gymnáziu a na 14 let se usadil v Litomyšli. Zdejší legenda o lucerně, kterou se musí posvítit vrchnosti, ho inspirovala k napsání slavné divadelní hry.

Na přelomu století se Jirásek se ženou a dětmi přestěhovali do Prahy, dál však vyrážel na cesty za motivy pro své romány. Třeba Psohlavci byli výsledkem putování po Chodsku a Šumavě.

Dalšími slavnými díly Aloise Jiráska jsou například Staré pověsti české, F. L. Věk, Filosofská historie nebo husitská trilogie. Jiráskovy romány a hry ale nemůžeme brát jako faktografické dokumenty, mnohé události i jednání postav si upravil po svém. Psaní se věnoval i po odchodu do penze a v mladém Československu patřil k nejuznávanějším osobnostem. Za své literární dílo byl několikrát nominován na Nobelovu cenu, nikdy ji však nezískal.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.