Mletý řízek
Nezní to lákavě, ale výsledek chutná báječně – však taky nemelete žádné zbytky, ale pěkné libové plecko…
Suroviny:
500 g vepřového plecka
1-2 vejce
půl citronu
sůl
máslo
hladká mouka
Postup:
1. Maso odblaníme a umeleme dvakrát – důležité.
2. V míse promícháme umleté maso s vejcem, citronovou šťávou a solí. Necháme odležet.
3. Z hmoty vytvoříme oválné placičky o síle asi 1,5 cm a obalíme je v hladké mouce.
4. Opečeme do růžova po obou stranách na rozehřátém másle, podlijeme trochou vody a ještě pod pokličkou asi ¾ hodiny dusíme. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, podle potřeby doléváme vodu.
5. Šťávu můžeme nechat přírodní nebo zaprášit hladkou moukou nebo zahustit jíškou. Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Vhodně doplníme kompot.
Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.