Mletý řízek
Nezní to lákavě, ale výsledek chutná báječně – však taky nemelete žádné zbytky, ale pěkné libové plecko…
Suroviny:
500 g vepřového plecka
1-2 vejce
půl citronu
sůl
máslo
hladká mouka
Postup:
1. Maso odblaníme a umeleme dvakrát – důležité.
2. V míse promícháme umleté maso s vejcem, citronovou šťávou a solí. Necháme odležet.
3. Z hmoty vytvoříme oválné placičky o síle asi 1,5 cm a obalíme je v hladké mouce.
4. Opečeme do růžova po obou stranách na rozehřátém másle, podlijeme trochou vody a ještě pod pokličkou asi ¾ hodiny dusíme. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, podle potřeby doléváme vodu.
5. Šťávu můžeme nechat přírodní nebo zaprášit hladkou moukou nebo zahustit jíškou. Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Vhodně doplníme kompot.
Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.