Mletý řízek

Nezní to lákavě, ale výsledek chutná báječně – však taky nemelete žádné zbytky, ale pěkné libové plecko…

Suroviny:
500 g vepřového plecka
1-2 vejce
půl citronu
sůl
máslo
hladká mouka

Postup:

1. Maso odblaníme a umeleme dvakrát – důležité.

2. V míse promícháme umleté maso s vejcem, citronovou šťávou a solí. Necháme odležet.

3. Z hmoty vytvoříme oválné placičky o síle asi 1,5 cm a obalíme je v hladké mouce.

4. Opečeme do růžova po obou stranách na rozehřátém másle, podlijeme trochou vody a ještě pod pokličkou asi ¾ hodiny dusíme. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, podle potřeby doléváme vodu.

5. Šťávu můžeme nechat přírodní nebo zaprášit hladkou moukou nebo zahustit jíškou. Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Vhodně doplníme kompot.

Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.