Mletý řízek

Nezní to lákavě, ale výsledek chutná báječně – však taky nemelete žádné zbytky, ale pěkné libové plecko…

Suroviny:
500 g vepřového plecka
1-2 vejce
půl citronu
sůl
máslo
hladká mouka

Postup:

1. Maso odblaníme a umeleme dvakrát – důležité.

2. V míse promícháme umleté maso s vejcem, citronovou šťávou a solí. Necháme odležet.

3. Z hmoty vytvoříme oválné placičky o síle asi 1,5 cm a obalíme je v hladké mouce.

4. Opečeme do růžova po obou stranách na rozehřátém másle, podlijeme trochou vody a ještě pod pokličkou asi ¾ hodiny dusíme. Kontrolujeme, aby se maso nepřipálilo, podle potřeby doléváme vodu.

5. Šťávu můžeme nechat přírodní nebo zaprášit hladkou moukou nebo zahustit jíškou. Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Vhodně doplníme kompot.

Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!