Mladík, který ubodal v Ústí nad Labem taxikářku, dostal 19 let vězení

5. prosinec 2013

Na 19 let do vězení by měl jít mladík, který v letos v červenci zavraždil v ústeckých Neštěmicích taxikářku. Ženě zasadil 14 bodných ran. Podle soudu vraždil kvůli penězům a tedy s jasným motivem. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i žalobce si vzali lhůtu pro odvolání.

K vraždě došlo letos v červenci. Tehdy ještě devatenáctiletý mladík si vyhlédl v centru Ústí nad Labem taxikářku, kterou chtěl připravit o peníze a o auto. „Podle veškerých informací, které jsme měli, tak do taxíku nastoupil u baru Tina,“ vysvětlil policejní vyšetřovatel Martin Charvát.

Po nástupu do auta ale s taxíkem jezdil hodinu po městě a jeho okolí, než se v Neštěmicích odvážil k brutálnímu činu. Motivem byly podle vyšetřovatelů peníze.

„On prostě chtěl to auto a peníze, nikam jet nechtěl. Chtěl jenom někam na místo, kde provede ten čin,“ dodal policista.

U soudu se mladík hájil tím, že měl sebou nůž pouze proto, aby řidičku taxíku zastrašil a nemusel za jízdu platit. Ubodat ji údajně nechtěl.

Podle obžaloby muži hrozilo 15 až 20 let vězení. Podle soudce Ondřeje Peřicha ale nebyla, mimo věku, jiná polehčující okolnost.

„Útok se zbraní, útok na ženu, útok ze zištných motivů, připravovanost a okolnosti, za kterých to bylo spácháno, opakované bodání. To všechno se zohlednilo,“ vypočetl soudce ústeckého krajského soudu.

Nakonec mladíka odsoudil na 19 let za mřížemi. „Obžalovaného jsme uznali vinným vraždou ze zištného motivu. Uložili jsme mu trest při samé horní hranici trestní sazby, to znamená 19 let do nejpřísnější věznice,“ dodal soudce Peřich.


Vraždy taxikářů v Česku:
Poslední podobný případ se na severu Čech stal loni v únoru, kdy dva muži mezi Libercem a Jabloncem brutálně ubodali taxikáře kvůli čtyřem tisícům korunám - soud je poslal na 18 a 20 let do vězení - právě kvůli brutalitě.
Před dvěma lety zavraždil řidiče taxi u Čelákovic pětadvacetiletý muž, motivem měla být tržba. Taxikáře jednou bodl větší silou nožem, tím zasáhl a přeřízl důležitou tepnu.
V roce 2009 zastřelil muž taxikáře v pražských Kunraticích. Sebral mu asi 200 korun a vozidlo taxi zapálil.

Mladík se k verdiktu soudu odmítl na mikrofon vyjádřit. Během soudu ale řekl, že pro něj není žádný trest dost velký.

U soudu byli i příbuzní zavražděné ženy. Její manžel a syn se k rozsudku vyjádřit nechtěli, bratr zavražděné Petr Lisec verdikt uvítal.

„Jsem spokojený a konečně aspoň trochu věřím ve spravedlnost,“ řekl po vyslechnutí rozsudku.

Sám jezdí s autem pekáren a místem musí občas projíždět. „Naštěstí mám dobrého šéfa, který mi dá jinou linku, abych s tím místem nepřišel do styku,“ doplnil.

Odsouzený mladík si, podobně jako statní zástupce, ponechal lhůtu pro odvolání, a rozsudek je tak zatím nepravomocný.

autor: bach
Spustit audio