Mladí řidiči si v Ústí mohou vyzkoušet nejrůznější simulátory dopravních nehod

5. duben 2013

Mladí a nezkušení řidiči způsobili loni v Ústeckém kraji zhruba čtvrtinu z 6 500 dopravních nehod. Policie a organizace Besip proto připravily speciální den zaměřený na bezpečnost nezkušených řidičů na silnicích. Veletrh prevence pro mladé řidiče SAFETY SHOW se koná u Krajského úřadu v Ústí nad Labem.

Podle Jana Pechouta z Besipu bourají mladí řidiči hlavně z přecenění svého řidičského umění. „U nich je to většinou rychlá jízda, nezvládnutí situace, nepřipoutání se bezpečnostními pásy, bohužel alkohol a dneska i drogy,“ popisuje.

Zároveň se podle něj podepisuje na mladých řidičích moderní životní styl. „Ono se říká: jak žiješ tak řídíš. Dneska, pokud chcete být trošku úspěšný, tak musíte mít ostré lokty. A oni bohužel ty ostré lokty používají i na silnici. Myslí si, že udělají zkoušku, dostanou do ruky papír a můžou řídit auto, že jsou hotoví řidiči. Není to pravda,“ konstatuje.

Policie spolu s Besipem a krajským úřadem Ústeckého kraje proto pro mladé připravily speciální den. Hlavním důvodem byla podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové tragická dopravní nehoda na hlavním tahu Děčín – Ústí, při které zemřeli dva mladí muži.

„To odstartovalo, že jsem se spojila s Besipem a s krajským úřadem a šli jsme do tohoto projektu. Protože si myslím, že tímto oslovíme většinu středoškoláků a doufám, že mnozí z nich, kteří odtud odejdou, si v sobě něco zanechají z tohoto veletrhu,“ věří.

Během bezpečnostního dne si mladí lidé mohou vyzkoušet například brýle, které ukážou, jak vypadá jízda v opilosti. Na studenty i veřejnost čekají například simulátory motorek, policejní passat nebo zařízení přezdívané ‘Bumbác‘.

Na něm lze vyzkoušet, jak vypadá náraz v 30kilometrové rychlosti. Student Jarda si po tomto zážitku uvědomil, že by měl jezdit opatrněji. Nerad by prý zažil například náraz ve velké rychlosti. „Jezdím už pár měsíců a říkal jsem si, že to trošku zvolním, že to musí být hardcore v těch 180,“ přiznává.

Simulátory motorek nebo jízdu v opilosti na nečisto, si můžete u krajského úřadu v Ústí nad Labem vyzkoušet i zítra. Pak se bezpečnostní akce přesune do dalších měst v Ústeckém kraji.

autor: bach
Spustit audio