Miroslava Slavíková - odbornice na zdravou výživu

V pondělí 20. října jsme si povídali o tom, co jíst, když nám začal podzim a tělo začíná být oslabené díky chladnějšímu počasí... Pokud vás téma rozhovoru zaujalo, uvnitř naleznete jak audiozáznam, tak přepis celého rozhovoru.

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a za chviličku už poznáte i našeho dnešního hosta Miroslavu Slavíkovou. Pěkný den.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já už jsem řekla, že pracujete na krajské hygienické stanici, na oddělení hygieny dětí a mladistvých, ale zajímáte se o výživu, samozřejmě, že zdravou.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: A také je zajímavá vaše spolupráce s hlavním hygienikem, týká se to školního stravování, tak ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... doufám, že i k tomu se dneska dostaneme. Ale řekněte mi nejdřív, jak vy sama jste se dostala ke zdravé výživě?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: No, mě zdravá výživa zajímala už na takové úrovni, když jsem sama byla studentkou gymnázia a četla jsem články a podobně. A na tento popud jsem se přihlásila na lékařskou fakultu v Brně na obor výživa člověka. A tento magisterský obor jsem dostudovala, dokončila, to ještě prohloubilo jednak mé znalosti, ale také můj zájem. Takže i nadále se o tuhle oblast zajímám, a to také ve spolupráci s lékařskou fakultou v Praze. Ale studovala jsem také v zahraničí takové praktičtější záležitosti, jako je příprava pokrmů a léčebná výživa a podobně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Čili to, co už se hodí do té normální běžné kuchyňské praxe.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano. Abych nezůstala jenom na teoretické úrovni.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak. Slíbila jsem, že popovídáme o tom, co s výživou provést na podzim, jestli opravdu máme i v tom jídle respektovat roční období tak, jak běží za sebou. A jak říkám znovu, ráda bych se dostala i k té výživě dětí. Český rozhlas Sever vám dělá společnost a Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu. Trošičku se tady rozesmála, když po našem úvodním vstupu se rozeběhla pozvánka k Chuťovkám Petra Novotného, ale já myslím, že bychom mohli dneska se dostat i k tomu, že vlastně zdravá výživa automaticky neznamená špatná nebo nechutná. Naopak. Mělo by to být i dobré. Ale pojďme teď k tomu podzimu. Tak, ochladilo se pořádně, sem tam to sluníčko ještě vidíme. Co by tohle mělo provést s našimi jídelníčky, pokud si chceme prospět?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu : Vždycky bylo přirozené, že se strava lidská přizpůsobovala ročnímu období, až v posledních několika letech, možná desítkách let, se tento rozdíl víceméně stírá a my jsme zvyklí, že po celý rok můžeme sehnat, koupit a jíst všechno. A jsme také zvyklí, že je jedno, jak tuto stravu upravujeme. Ale to je veliký omyl. Naše tělo je přizpůsobené ročním obdobím a potřebuje pomoci. Takže ať upravíme stravu nebo neupravíme, tak naše tělo reaguje na počasí, takže pro nás je výhodou ho podpořit. A to jednak výběrem potravin, protože minerálové složení ovlivňuje reakci organismu a třeba odolnost organismu vůči chladu, ale také výběrem úpravy té stravy. Rozhodně je rozdíl, jestli jíme syrové saláty například, anebo tepelně upravenou zeleninu, například.

Slávka Brádlová, moderátorka: Například. A teď v té konkrétní denní praxi. Je ten podzim, takže možná, možná tu tepelně upravenou zeleninu?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ohřát se trošičku?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Určitě, určitě potřebujeme trošku prohřát a musíme jíst jinak, než když se pohybujeme na sluncem prohřáté pláži. Takže bychom se měli snažit vybírat stravu, která nás stáhne, zpevní a která nás zahřeje před tou zimou. Abychom byli nachystaní zase na něco jiného, na to, co přichází. To znamená, nekonzumujeme v takové míře syrové ovoce, konzumujeme třeba ovoce tepelně upravené, zeleninu nekonzumujeme pouze ve formě salátů, ale snažíme se preferovat zeleninu tepelně upravenou. Je důležité, abychom dělali vývary zeleninové, polévky, takové hustší, například luštěninové a podobně. A aby celkově ta strava se z toho letního, můžeme říct až džusového období, dostala do toho hutnějšího.

Slávka Brádlová, moderátorka: Na druhou stranu ale, zase se říká, před zimou musíme se vyzbrojit, zásobit céčkem, i když to je asi hloupost, protože céčko, co tělo nespotřebuje teď, tak vyloučí bez užitku.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, tam záleží na celkovém složení naší stravy, a proto, vážení posluchači, i nehodnoťte má slova doslova tak, jak je slyšíte. Je velmi důležité uvědomit si, kde se vy nacházíte, jak jíte. Někdo jí například jenom uzeniny, sladké tyčinky, tak pak, samozřejmě, když si dá nějaké syrové ovoce, tak je to obrovský krok kupředu. Ale pokud někdo jí jakžtakž zdravě, snaží se a bude teďko konzumovat podle takzvaných rad zdravé výživy hodně syrového ovoce, hodně syrové zeleniny a bude se divit, že je nemocný. Ano, protože tělo se otvírá na základě této stravy a je náchylnější ke vstupu chladu i nemocí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Taky se říkává, že na podzim se musí člověk trošku vykrmit, obalit tukem, aby přežil tu zimu. Ale to zase souvisí s tím, jak dnes vypadá styl života. Dneska nikdo nemrzne.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Dneska nikdo nemrzne, ale vždycky bylo typické, že ta zima byla víc obdobím klidu, takže byl čas na takové domácí práce, rozjímání a k tomu i ta strava spěla. Takže od toho asi se odvíjí i to zaobalení tukem, což mělo i ten tepelný efekt.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, ale říkala jsem, že bude asi dobré, zaměřit se na tu dětskou výživu. Protože ty zvyky, nebo jak kolegyně tady pak poznamenala vtipně spíš zlozvyky, které si neseme z dětství do dospělosti, nám někdy způsobují problémy, které jsou úplně zbytečné. Takže další heslo - děti a zdravá výživa. Já jsem už nastínila, že bychom se měli věnovat i té výživě, zdravé výživě pro děti, ale přece jenom u toho podzimu bychom ještě mohli setrvat. Takže za prvé, platí ta podobná obecná pravidla pro dospělé stejně jako pro děti v tomto období? To za prvé a za druhé, co to vůbec je zdravá výživa?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Já bych začala tou druhou otázkou. Zdravá výživa je pojem, který je skloňovaný úplně snad ve všech pádech, ve všech médiích, při každém rozhovoru, který náhodně zachytíme na ulici. Ale co to je zdravá výživa, to je těžké zodpovědět. Jisté je, že potraviny nám mohou prospívat, anebo mohou škodit. Ani legislativa naše, ani legislativa evropská nezná pojem zdravá výživa, zná pouze pojem bezpečná potravina. A týká se to obsahu cizorodých látek, kontaminantů, mikrobiologické čistoty a podobně. A my všichni musíme počítat s tím, že i relativně zdravá potravina, nebo řekněme správně, zdraví prospěšná, nám může jednou prospívat, jednou škodit, anebo mně může prospívat a vám škodit. A záleží také na množství. Takže opravdu bych se přikláněla k tomu, nevidět to jednobarevně a vnímat výživu jako celek. Co se týká vaší první otázky, dětí, ano, v podstatě stejné zásady teďko na podzim platí, nebo z toho úhlu podzimního platí pro děti i pro dospělé. Mohli bychom to shrnout, opravdu snažit se o prohřívající potraviny, zvláště u dětí platí ne tolik sladkostí, které opravdu zahleňují, opravdu překyselují organismus, protože naše tělo musí eliminovat ty kyseliny, které přicházejí pomocí cukru do organismu. A eliminace těch kyselých látek znamená, že se musí mobilizovat imunitní systém a pokud je zatížen vlastně odbouráváním těch škodlivých látek ze stravy, tak potom má menší sílu na to bojovat s viry, bakteriemi a jinými vetřelci. A jednak to tělo je mnohem náchylnější a vlastně vytváří živnou půdu pro ty mikroorganismy. A to je důležité, že nejde jenom o to, s jakým virem se setkáme, protože dobře víme, že někdy se celá třída setká se stejným virem a onemocní, dejme tomu, polovina dětí, ale jak je náš organismus připraven na ten virus reagovat.

Slávka Brádlová, moderátorka: Boj vlastně.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, na ten boj. A jak na to zareaguje, jak je odolný. To je vlastně podmínka číslo jedna.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a samozřejmě pak tabletkami a potravinovými doplňky už se to asi nedožene. Pořád základ je v té výživě...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... která by nám vlastně měla poskytnout všechno, co to tělo potřebuje, čím pak může se i bránit.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, určitě. A já bych chtěla apelovat hlavně na rodiče, já vím, že je to nudné, ale to, co my vidíme ve školách, co se jí, to, co děti nosí na svačinky, nebo si svačinky nenosí. Proboha, vždyť je to základ. To jídlo je opravdu základ a my bychom se měli snažit, aby ty děti a my dostali, co potřebujeme. Protože když to nemáme, tak to tělo nemůže být silné.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak. A já si myslím, že je čas i na konkrétní příklady. Takže těšte se na vzorový jídelníček. Hostem je Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu. Ten čas s vámi utíká velice rychle. Pojďme teď ke konkrétnímu jídelníčku pro děti. Tady sama ze zkušenosti mateřské, bych řekla, tak asi se jinak bude zdravý jídelníček stavět pro dítě, dejme tomu tříleté ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Určitě.

Slávka Brádlová, moderátorka: ...jinak pro habána čtrnáctiletého.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Určitě. Měli bychom myslet na to, že základ by měly být celozrnné obiloviny, měli bychom přidávat luštěniny, a to v malé míře, ale častěji. Nejlépe formou polévek, pomazánek. Důležitá je zelenina, mléčné výrobky raději neslazené a maso nemá být na jídelníčku denně. Pro nás jsou důležité bílkoviny, které získáváme jednak z mléčných výrobků, jednak z kombinací obilovin a luštěnin, a proto není nutné maso konzumovat denně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Což myslím si, že dnešní doba, jak tam není kousek masa, tak to jakoby není jídlo.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Bohužel. Ano. Bohužel, ale nutričně to nemá žádné opodstatnění, naopak. Naše organismy jsou přetížené nadbytkem bílkovin a ta strava se pak stává vlastně jednostrannou. Není tam prostor na nic jiného, a to je škoda.

Slávka Brádlová, moderátorka: Rozhodně ovoce, rozhodně zelenina ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: V tomto období tedy, to už jsme říkali, tepelně upravená, raději.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Určitě, ano, abychom se neorientovali jenom na zeleninové saláty. Ta zelenina nemusí být tepelně upravená dlouho, taková blanšírovaná brokolice, například, je i výborný zdroj vitamínu C. A neměli bychom opomínat také kvašenou zeleninu, zejména kvašené zelí nesterilované, vynikající zdroj vitamínu C.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak. To je asi všechno, co se nám do dnešního času pro hosta, pro Miroslavu Slavíkovou vejde, ale já vám slibuji, že se s ní určitě neslyšíme naposledy. Můžeme vás pozvat jako hosta, můžeme vás pozvat jako odbornou poradkyni do pořadu Kulinárium.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu:Budu se těšit.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já se na vás těším taky. Hezký den, díky a na slyšenou.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Děkuji, hezký den.

Službu SMS provozuje ATS Praha, s. r. o. Cena jedné SMS zprávy je 3 Kč. Otázky můžete už teď SMSkovat na číslo 907 77 03 - na začátku textovky napište heslo HOST nebo telefonovat na číslo 475 212 21.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.