Miroslav Varga, olympijský střelec a světový rekordman

Ačkoliv to byl sportovní střelec s malorážkou, pálil rychle jako z kulometu. Žatecký rodák Miroslav Varga se stal jedním ze tří československých reprezentantů, kteří si z olympijských her v Soulu v roce 1988 odvezli zlato.

Vargův triumf se tehdy moc nečekal. Měl ale skvěle natrénováno a v základní části trefil za pouhých 25 minut desítku u všech 60 terčů. Ostatním závodníkům trval nástřel dvakrát až třikrát déle.

V samotném finále střelby malorážkou na 50 metrů se ale něj mocně dotahoval domácí Korejec. Varga byl zoufalý. V jednom rozhovoru k tomu řekl: „Rozhodčí Korejcovi trochu nadržovali, a když jsem dal 10,6, zapsali mi 10,3. Pomohly až protesty zahraničních výprav a také to, že jsem vždycky vystřelil dřív a pak se na něj upřeně díval. Možná ho to trochu rozhodilo.“

Varga nakonec závěr zvládl a vyhrál v novém olympijském rekordu. Za finanční odměnu určenou pro držitele zlata si koupil žigulíka.

Následující olympiáda v Barceloně mu ale nevyšla a skončil jedenatřicátý. Pod olympijské kruhy se vrátil v roce 2008, když už mu bylo 48 let. V Pekingu obsadil 29. místo.

Od roku 2012 začal reprezentovat Slovensko. Na zahraničních závodech získal Varga přes 50 medailí. Kromě olympiády vyhrál například i mistrovství Evropy a třikrát překonal světový rekord.

Po konci aktivní kariéry u střelby zůstal. Jeho firma začala vyrábět zbraně, výstroj a doplňky pro jeho domácí a zahraniční kolegy, kteří touží po stejném úspěchu, jakého dosáhl on.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.