Mirka Slavíková - odbornice na zdravou výživu

Ve středu 6. ledna jsme si s naším hostem povídali o tom, jak se stravovat po vánočních svátcích, jak pomoci tělu od svátečního přejídání a jak se vrátit se stravováním do normálního režimu. Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audio souboru.

Přejeme Vám příjemný poslech!

Níže naleznete celý rozhovor i přepsaný...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever vám dělá společnost a teď už také ohlášený host Miroslava Slavíková, pěkný den.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já jsem vás uvedla jako odbornici na stravu nebo potraviny prospěšné našemu zdraví. Je to formulace, na které jsme se už kdysi dávno dohodly.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a máme i jedno základní velké téma, jak bojovat s těmi nadbytečnými dekagramy, kilogramy, co jsem nabrali během vánočních svátků. Tak začnu jinak, kolik jste nabrala vy?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Je, já nevím, asi nic nebo něco málo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Žádná sukně neškrtí?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže jste nejedla žádné cukroví?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: To jsem jedla.

Slávka Brádlová, moderátorka: Vážně? A umíte péct cukroví, po kterém se nepřibývá?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Umím péct v uvozovkách "zdravější" cukroví a ani ho nejím obrovská kvanta, ale samozřejmě cukroví jím.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak možná, že si pak na závěr necháme říci recept na nějaké to zdravější cukroví, ale pro většinu z nás opravdu dnes téma - jak se zbavit těch zbytečně, dnes už víme, že zbytečně nabraných kilogramů.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, Miroslava Slavíková u mikrofonu a jdeme shazovat ta vánoční kila, vánoční dekagramy. No, spíš si myslím, že to bude o těch kilogramech, protože svátky vánoční letos vyšly docela hezky kalendářně, bylo dlouhé volno, takže ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... televize, pohádky, no a k tomu to uzobávání.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Měli jsme dostatek času.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, co byste doporučovala? Vzít to razantně, velmi omezit množství?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ne, to určitě ne! Pokud můžu, tak já bych doporučila udělat si třeba čaj nebo kávu a racionálně zhodnotit svou situaci. Ne každý to máme stejně a někdo například jí, úplně dám příklad, hodně uzenin, někdo například pije hodně sladkých nápojů, někdo zase má slabost v tom, že jí hodně sladkostí. Vymezit si takto cíl, a potom se snažit tuto nejzákladnější a nejpalčivější věc omezit. To bych viděla jako úplný základ.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já si myslím, že dneska takové obecné povědomí o tom, co je našemu zdraví prospěšné a co ne, máme všichni.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jenom s tou praxí to trošičku kulhá. Připomínám pro posluchače dvě možnosti, jak se mohou také Miroslavy Slavíkové zeptat na to, co je zajímá, buď telefon 475212212 nebo číslo pro SMSky 9077703. První slovo ve zprávě musí být HOST a ještě dodám, že technicky službu zajišťuje ATS Praha, cena jedné SMSky je tři koruny. Tak to jsou kontakty a pojďme ještě k tomu shazování. Ono vlastně ta kila můžeme nabrat kdykoli jindy, ale ty Vánoce jsou opravdu rizikové období, tak ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... doporučila byste třeba opravdu nějakou, takovou, bych řekla, přísnější dietu, a pak najet na rozumné stravování?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Určitě se dá doporučit dát si třeba týden lehčího stravování, hodně se osvědčují například polévky večer, ty jsou velmi vhodné a zejména zeleninové anebo s luštěninou, můžou být s chlebem a každý den bychom měli mít tepelně upravenou zeleninu a už tato jednoduchá opatření nás připraví nebo naše tělo k tomu hubnutí a už i tam výsledek mít můžeme, ale hlavně tím se zbavíme takového toho pocitu, že toho bylo moc a že takhle teda určitě ne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Polévky večer, trošku mne to překvapuje, protože když se řekne polévka, zase každý si představí trošku něco jiného - čistým, dejme tomu, slepičím vývarem, až k té opravu nabouchané gulášovce nebo dršťkové polévce nebo bramboračce s máslovou jíškou.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, já jsem měla namysli polévky v uvozovkách "lehčího" typu, děkuji za připomínku, kdy můžeme připravit ze zeleninového vývaru nebo z vody, používáme zejména zeleninu, a to hlavně kořenovou a k tomu například brokolici, pórek, ty, které mají čistící schopnost a můžeme přidat i luštěninu, aby ta sytící složka byla také přítomna.

Slávka Brádlová, moderátorka: Naučila jsem se ještě jeden takový grif, místo jíšky do bramboračky přihodím hrstičku ovesných vloček. Na zahuštění, na konzistenci je to totéž a chuťově je to, řekla bych, skoro k nerozeznání.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, určitě. Ony se ty ovesné vločky rozvaří a stejně tak jde do zeleninových polévek například přidat červená čočka a výsledek určitě na sobě poznáte.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak po písničce už se pustíme do vašich dotazů. Připomínám číslo pro SMSky 9077703, první slovo ve zprávě HOST, můžete také telefonovat - 475212212.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host, u mikrofonu Miroslava Slavíková, odbornice na stravu, na potraviny prospěšné našemu zdraví. Tak a máme tady dotazy od posluchačů, připomínám i pro ostatní číslo pro SMSky 9077703, první slovo ve zprávě musí být HOST. Už se ptáte na to, co vás zajímá, nebo můžete telefonovat 475212212. Tak první dotaz: "Co si myslíte o mléčných nebo ovocných svačinách ve školách? Základní myšlenka je dobrá, ale ta praxe!" No, to je dobrá otázka i pro to vánoční hubnutí, protože v podstatě, jak děti naučíme jíst doma, tak se budou nejspíš stravovat jako dospělí.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, stravovat, ano, ano a všude jinde. Já bych tady asi zdůraznila jednu věc, která se mi jeví jako velmi důležitá, a to je odpovědnost rodičů. To, že stát investuje peníze do svačinek dětí, je věc jedna, ale primární by měla být ta investice rodičů, a to jednak investice finanční, jednak samozřejmě časová. Dneska bohužel je víceméně běžné, že velká část dětí nemá vůbec svačinu ve škole, takže se nám ve škole začínají objevovat automaty na bagety, brambůrky a podobně, nebo tam máme školní bufety, kde se leckdy nabízí i méně zdraví prospěšné potraviny, jako plněné oplatky, a to určitě není strava, která by byla vhodná pro děti každý den. Z tohoto úhlu pohledu jsou mnohem vhodnější mléčné svačinky nebo ovocné, ale tyto projekty mají své limity. Takže například projekt "Ovoce, zelenina do škol" je napočítaný tak, že to bude jeden kousek ovoce na dítě a týden. To znamená, že samozřejmě ta režie s tím a všechno to, co běží kolem toho, je neadekvátní vůči tomu jednomu jablku nebo ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Tomu výsledku.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: ... jednomu pomeranči.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, nevím, jestli posluchačka Helena z Litvínova měla namysli zrovna tenhle úhel pohledu, spíš možná to zná z té školní praxe, kdy děti po sobě ty pomeranče házejí a o malých sáčcích s mlékem, no, to by uklízečky taky mohly vyprávět.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, to si pamatujeme, to si všichni pamatujeme, no. Tam děti dneska toho mají spoustu potravin a víme i, jak vypadá okolí školní jídelny, když se například nabízí banány nebo pomeranče, takže to je smutné, je to tak!

Slávka Brádlová, moderátorka: Co s tím, co s tím udělat? Protože samozřejmě je ... asi jednodušší je pro tu a maminku bezpochyby rychlejší, když strčí tu tatranku ... a školákovi do aktovky, než když mu připraví zdravou pomazánku, navíc, pokud už si s tím ten čas dá a udělá zdravou, opravdu zdravou svačinku, a pak ten spolužák ve škole řekne: "Jé, já mám tady tyčinku takovou makovou, a to je mnohem lepší." No, chuťově možná ano.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: No, chuťově možná ano. Je to hrozně těžké, ale opravdu je to dneska o prioritách a asi mnohem víc by se měl zdůrazňovat, měla zdůrazňovat souvislost mezi zdravím a tím, co jíme, jak se pohybujeme, jak žijeme a nejde to obejít, nejde to obejít v uvozovkách "jenom léčbou" nebo "jenom tabletkami". Prostě tu stravu neobejdeme!

Slávka Brádlová, moderátorka: No a úlohu rodiny určitě taky ne.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Taky ne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Možná potom ještě zařadit nějakou hodinu do školních osnov, která by pojednávala o zdravé stravě.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, ano, to je součástí výuky na prvním stupni, je to v rámci prvouky, potom je to výchova ke zdraví nebo ke zdravému životnímu stylu. Ale není toho dostatek. Tam opravdu primární je v tomto rodina.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, takže to je možná náš takový velký společný dluh. Další dotaz, Radek z Turnova: "Dočetl jsem se, že ořechy jsou zdravé, ale když mají vysoký obsah tuku, tak nám asi moc neprospívají." Nepíše pan Radek, které ořechy. Tak můžeme to vzít jako celou skupinu?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Můžeme určitě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Lískové, arašídy, vlašské?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Můžeme. Tam rozdíly samozřejmě jsou v obsahu a typu masných kyselin, ale to jsou rozdíly víceméně určené pro akademickou půdu, pro nás v běžném životě nemají takový význam. Tuk tam je v ořeších. My tuk potřebujeme a určitě je vhodnější tuk v ořeších než například ve velkém množství mazacího tuku, takže ořechů bych se nebála, ani ne v zimě. Samozřejmě musíme zohlednit případnou alergickou reakci, anebo zase nekonzumovat jich obrovské množství, ale v nějakém normálním množství nám určitě prospějí. Stejně tak semínka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže sezam třeba?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, slunečnice, dýně. Tam je to složení mastných kyselin ještě mnohem výhodnější než v ořeších.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak rozhodně by bylo lepší dát si třeba plátek chleba nebo krajíc chleba a hrst ořechů, než si ten chleba namazat sádlem, když to chci říct hodně názorně?

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: No, jednoduchou odpověď na to neumím dát, asi prostřídat, ale ořechů se nebojíme.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a poslední kapitolka s dnešním hostem Miroslavou Slavíkovou. Povídáme o výživě, která nám může pomoci udržet nebo třeba i získat ztracené zdraví a hlavní téma jsme měly shazování vánočních kilogramů. V SMSkách nám došla jedna výborná rada. Já vám to přečtu a řeknete, jestli ano nebo ne. Tak: "Vánoční dvě kila nadváhy mám za jeden den pryč, a to tak, jakmile se ... jakmile je teplé počasí, sednu na kolo, po ujetí alespoň šedesáti kilometrů vážím svých šedesát kilo. Zdraví Milena, Lounsko." Tak tudy asi cesta vede.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, určitě. Pohyb bych neopomíjela, je velmi důležitý a i proto, že nás pomůže rozhýbat, a potom jsme i uvolněnější a přístupnější k těm změnám, k dietě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, další dotaz: "Vy se bavíte pořád o hubnutí, ale já jím všechno a přibrat se mi nedaří. Deset kilo navíc by mi neuškodilo. Tak co mám podle vás dělat? Děkuji Marcel"

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: To je velmi důležité a těchto lidí je celá řada a je důležité, pokud shrnu v několika bodech - jíst v klidu, jíst pravidelně a často paradoxně zabraňuje přibrání velká konzumace sladkého, protože podporuje množení kvasinek ve střevě a tím pádem se mění vstřebávání živin. Ale tomu bychom se museli věnovat více.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dobře, takže nechme si to jako téma do budoucnosti, protože i takoví lidé ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... jsou, takové problémy. A ještě další dotaz: "Dočetl jsem se, že pro organizmus je lepší sádlo než olej. Je tedy vhodnější smažit a péct se sádlem? Břéťa, Roudnice." Možná mají po zabijačce.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, samozřejmě nad sádlem se neláme hůl, tak jako dříve tomu tak bylo, ale je důležité na prvním místě zhodnotit množství přijímaného tuku, a potom až kvalitu. Takže, pokud velké množství oleje nahrazujeme sádlem, není to vhodné, pokud tuk konzumujeme s mírou, tak občas můžeme zařadit i sádlo. Ale na přímou otázku, co je lepší, není jednoznačná odpověď. Záleží na konzumentovi, na jeho zdraví, na podmínkách a na frekvenci konzumace.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, taky asi na tom výdeji energie, tak jak paní Milena ...

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, samozřejmě.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... tady se zmiňovala o těch šedesáti kilometrech na kole, tak pak samozřejmě nějaký řízek smažený na sádle asi to tělo stráví a využije lépe. Možná, že tukům bychom se taky mohly jednou věnovat a speciálně jenom tukům, protože všelijaká ta mazadla, ani neřeknu margaríny, ty by si zasloužily podrobnější rozbor. Tak a ještě jeden dotaz tady je od Moniky z Tanvaldu: "Jak je to se zahřívacími a ochlazovacími čaji, odvary? Můžete dát příklady?"

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano, můžu dát. V první řadě je důležitá informace, že všechny nápoje ve velkém množství ochlazují, takže zejména ovocné džusy ochlazují, což v zimě není žádoucí, mezi čaje a odvary, které zahřívají, patří zázvor jednoznačně, mezi ty, které ochlazují z bylin, například máta, ale specifické informace doporučuju získat ve vaší prodejně bylin, kde jsou odborníci a přímo vám mohou sestavit čaj na míru.

Slávka Brádlová, moderátorka: Protože samozřejmě každý jsme trošku jiný, máme jiné požadavky.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, při pohledu na studiové hodiny musím konstatovat, že náš dnešní čas vypršel. Bylo to, doufám, povídání zajímavé, doufám, že u mikrofonu Českého rozhlasu Sever nejste naposledy. Pro dnešek díky a hezký den.

Miroslava Slavíková, odbornice na zdravou výživu: Také děkuji, na shledanou.

Spustit audio