Mirabelky v makovém těstě

Recept nasladko, ve kterém zužitkujete letní ovoce, nabídne úterní Apetýt. Rychlý letní recept má název mirabelky v makovém těstě.

Co budete potřebovat?

  • 750 g vypeckovaných mirabelek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 125 g tuku na pečení
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mandlí (nejlépe plátků)

Postup:

  1. Z bílků si ušleháme sníh, žloutky utřeme s cukrem.
  2. Přidáme máslo, cukr, mléko a přisypeme postupně mouku.
  3. Umletý mák a kypřící prášek vmícháme do sněhu a potém přidáme do těsta.
  4. Vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, mirabelky vyskládáme na těsto, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut.
  5. Na závěr pocukrujeme a potom už si jen spokojeně pomlaskáváme.

Související

  • Šulánky s mákem

    Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Polentovo-pomerančové sušenky

    Chutné a netradiční občerstvení vám nabídne recept Apetýtu – má ho pro vás cukrářka a blogerka Maria Matuszek z Laskomin od Maryny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.