Mirabelky v makovém těstě
Recept nasladko, ve kterém zužitkujete letní ovoce, nabídne úterní Apetýt. Rychlý letní recept má název mirabelky v makovém těstě.
Co budete potřebovat?
- 750 g vypeckovaných mirabelek
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 125 g tuku na pečení
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 200 g mandlí (nejlépe plátků)
Postup:
- Z bílků si ušleháme sníh, žloutky utřeme s cukrem.
- Přidáme máslo, cukr, mléko a přisypeme postupně mouku.
- Umletý mák a kypřící prášek vmícháme do sněhu a potém přidáme do těsta.
- Vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, mirabelky vyskládáme na těsto, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut.
- Na závěr pocukrujeme a potom už si jen spokojeně pomlaskáváme.
Související
-
Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
-
Tradiční lokše
Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.
-
Polentovo-pomerančové sušenky
Chutné a netradiční občerstvení vám nabídne recept Apetýtu – má ho pro vás cukrářka a blogerka Maria Matuszek z Laskomin od Maryny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.