Ministerstvo financí by se mělo vyjádřit k nedostatkům, které zjistila EK v ROP Severozápad

4. březen 2013

Ministerstvo financí by se dnes mělo vyjádřit k auditu Evropské komise, která prověřila rozdělování evropských peněz v Ústeckém a Karlovarském kraji. Dotace měly jít převážně na rekonstrukci škol nebo silnic. Komise však přišla na řadu pochybení, a oba kraje tak kvůli tomu mohou přijít o 2,5 miliardy korun.

Audit se týká celkem 12 projektů, které schválilo vedení Regionálního operačního programu Severozápad. Prostředky získaly z národních zdrojů a později je měla proplatit Evropská unie. Bruselští úředníci ale odhalili několik závažných pochybení.

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz mělo na tyto projekty přijít zhruba o 600 milionů méně, než jim bylo původně schváleno. Dotace měly navíc podle serveru skončit u firem, které mají vazby na regionální politiky jak z ODS, tak z ČSSD.

Kontroloři se zajímají například o stamilionové investice do rozvoje dopravní infrastruktury druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji. Dále jde třeba o rekonstrukci haly zimního stadionu v Sokolově nebo muzea v Ústí nad Labem. V některých případech došlo podle auditorů k jasnému střetu zájmů.

Oběma krajům zřejmě nezbude nic jiného než částky zaplatit, jinak hrozí, že program skončí. V opačném případě je ale podle serveru Aktuálně.cz možné, že se čerpání peněz může ještě spustit, i když to nebude jednoduché.

Čtěte také

Proplácení eurodotací z Regionálního operačního programu Severozápad je kvůli nevyjasněným finančním transakcím zastaveno od loňského roku. Bývalého šéfa úřadu Pavla Markvarta vyšetřuje policie kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz.

V České republice funguje celkem sedm Regionálních operačních programů. Nejvíce prostředků čerpá program Severovýchod, nejméně bylo zatím vyplaceno programu Severozápad.

autor: jbe
Spustit audio