Milena Steinmasslová - herečka

28. červenec 2010

Ve středu 28. července nám herečka Milena Steinmasslová vyprávěla o svém vztahu k severním Čechám, o roli maminky Kudrnové v seriálu Ranč u zelené sedmy a také o tom, proč někdy ráda čte detektivky nebo "harlekýnky"… Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého zvukového záznamu...

Pěkný poslech Vám přeje Český rozhlas Sever!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Mám velikou radost, že dnes vám jako hosta mohu ve vysílání Českého rozhlasu Sever přivést herečku Milenu Steinmasslovou. Pěkný den.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Dobrý den.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Vy máte, paní Mileno, k našemu kraji, k severním Čechám docela úzké vztahy a kontakty, ať už připomenu hlavní roli ve filmu V erbu lvice svatou paní Zdislavu nebo třeba krásná pásma s verši a muzikou duo Solideo. Možná bychom našli ještě nějakou vazbu.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Určitě, protože část mých divadelních kamarádů hraje v Ústí nad Labem v činoherním studiu a myslím si, že tam dělají nesmírně dobré divadlo. Tak jestli můžu pozvat vaše posluchače na jejich představení, tak to opravdu stojí za to. A i když to není třeba, dejme tomu, vždycky to, co si, dejme tomu, posluchači představí pod pojmem jakési tradiční divadlo, tak to je poctivé divadlo a myslím si, že, že to je dramaturgicky i herecky i režijně velmi zajímavé. Tak já tam na ně ráda jezdím. Pak mám jednu kamarádku, která žije v Ústí, v Ústí nad Labem, takže za ní tam moc ráda jezdím. A já jsem se i spřátelila se souborem Solideo, takže už to nejsou jenom pracovní vztahy, s Martinkou Rejmanovou, ta mě vždycky provází po česko-saském Švýcarsku, které si myslím, že je jedno z nejkrásnějších koutů naší, naší republiky. Tak jo, mám to tam ráda, mám.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A dokonce pro nás i leccos děláte, ale o tom možná až později.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte herečku Milenu Steinmasslovou. Možná že jste ji nedávno viděli v dalším z dílů Ranče U Zelené sedmy, maminka Kudrnová, to asi bude zase na nějaký čas takovou vaší ikonou možná.

 

Milena Steinmasslová, herečka: No, víte co, když se jmenujete Steinmasslová, tak je pro lidi vždycky jednoduší vám říkat buď Bohunka, Prchalová nebo Kudrnová. Prostě lépe se to vyslovuje, s tím nic nenadělám. Ale maminku Kudrnovou, tu já mám opravdu moc ráda, i když už je to hrozně dlouho, co jsme to dotočili. Ono to tak nevypadá, protože v televizi reprízují, ale kdyby posluchači viděli teďko, jak vypadám a srovnali s tím, co viděli v televizi, věděli by, že určitý čas uběhl. Ale já na něj hrozně ráda vzpomínám, jak kvůli lidem, tak kvůli tomu samotnému natáčení. Tak si dovolím i vzpomenout na Mirka Balajku, který nás v lednu opustil a po kterém se mi strašně stýská a který byl takový, řekla bych, ten nejdůležitější bod, proč to dopadlo tak, jak to dopadlo.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Já jako divák ten seriál oceňuji proto, že tam neteče krev. Dokonce ani zvířecí. Ale přesto se tam řeší docela vážné problémy, i existenční a to opravdu není žádná legrace.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Já když jsem přemýšlela, proč se lidem líbí ten seriál, tak jako nadstandardně, bych řekla, tak moje vysvětlení je, že pojednával ten scénář manželů Pelantových o lidech, kteří nejsou ani zvlášť krásní, ani zvlášť chytří, ani zvlášť bohatí, ani zvlášť nadaní, ani zvlášť in, ani zvlášť VIP. Ale mají se rádi a přes to přese všecko, co je v životě potkává, pořád spolu komunikují a pořád se mají rádi. Což si myslím, že je teda taková deviza, za kterou by někdo dejchal.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Možná bychom se mohli něco naučit.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Vždycky se člověk může něco naučit, ale... to nejsou sudy, vážení posluchači.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: My můžeme dokonce, možná v tuto chvíli musíme přiznat barvu, s paní Milenou Steinmasslovou nesedíme ve studiu Českého rozhlasu Sever, ale v jedné z pražských kaváren, protože to vaše pracovní vytížení je tak veliké, že opravdu cesta do Ústí nad Labem, to je hodně velký časový luxus. A přesto sobě i nám ho dopřejete. Ale o tom až za chvilku.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Zmínili jsme se už s dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever s herečkou Milenou Steinmasslovou o jejích vazbách k severním Čechám. Duo Solideo, společné programy, paní Zdislava ve filmu, kamarádka v Ústí nad Labem. No, a vlastně ještě jedna cesta, která, jak říkám, pro vás je opravdu časový luxus, protože ten čas máte rozpočítaný takřka na hodiny.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Tohle není luxus, tohle je pro mě čest, protože když vás pozvou lidé, kteří věnují nesmírné úsilí a nesmírný čas k tomu, aby připravili něco tak úžasného, jako je akce Cihla, tak to je do jisté míry ocenění vaší práce, protože vás tam zvou na základě toho, co jste udělala, abyste byl spolupropagátorem jejich úžasné myšlenky a jejich úžasné práce. Tak tohle já si považuju za čest. A jsem za to vlastně velmi vděčná.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale pojďme ještě dál. Taky jsme se dočetla, že k vašim koníčkům krom toho, že máte čas, energii, chuť podpořit dobré dílo, patří příroda, knihy a sport. To je hodně široce pojaté. Takže příroda, velehory nebo jihočeské rybníčky?

 

Milena Steinmasslová, herečka: No, velehory v případě, že mě někdo doveze na úpatí těch velehor jako, ale příroda, ono to teda zní takhle široce, ale já ji mám opravdu ráda jako celek. Fakt je, že jako každý člověk si vybírá. Já jsem spíš severní člověk než jižní. Mně je bližší, jsou bližší lesy víc než moře, i když ho mám ráda a mám radši vánek než, než Horúčavu. Ale jinak tam, kde je ta příroda, tam, kde není poničená, tak tam já jsem strašně šťastná.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Druhá záliba - knihy. Tak zase paleta nesmírně široká. Od sebraných spisů Balzakových lidské komedie, přes Šrámka, Nezvala až po harlekýnku.

 

Milena Steinmasslová, herečka: No, a asi jo, protože já nejsem člověk, který by si nepřečetl brak. A když narážíte na harlekýnky, když jsem jezdila, když byli kluci malí a jezdili jsme do Jizerek na chalupu, tak prvních takových 5, 6 dní jsem nečetla nic jinýho než harlekýny, protože ten mozek se musel někudy vyčistit a tohle, tohle bylo ideální. Vlastně ze stejného důvodu jako se vracím k pohádkám a jako se vracím k detektivkám, které strašně miluju, protože prostě poznám, kde je dobro a kde je zlo bez velké námahy. A ve většině případů dobro vyhrává. A navíc když si bohatý vezme chudou a jsou oba dva šťastní, tak to taky není úplně k zahození. Takže, takže potom když si vezmu nějakou těžší literaturu, která vypráví opravdu o životě, no, tak to víte, no, tak to už potom na to musí být člověk trošku silnější.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, a třetí kapitolka - sport. Tak to může být zase šachy nebo aktivní atletika, anebo gaučing u televize a sportovního přenosu.

 

Milena Steinmasslová, herečka: To teda nevím, kdo ze mě tohle to slovo vymáčknul, protože já jako sportovec jsem zanedbatelná veličina a vždycky jsem byla. Já ráda chodím, já nevím, jestli je to sport, ale strašně ráda chodím a cvičím vlastně z pudu sebezáchovy. Já jsem potkala jednu úžasnou dámu, neznám její jméno, bylo to i ve Viole, nádherná, bylo jí přes 80, štíhlounká taková, apetitlich babička nádherná a já jsem ji obdivovala. A ona říkala: děvečko, v určitém věku je držení těla otázkou kázně. Takže já jsem pochopila, že co mně, co mně dáma říká. Takže já cvičím v rámci toho, že chci udržet tělo funkční. Takže je to otázkou kázně, ale že bych byla takový ten člověk, co si dá na prsa číslo a už někde jako metelí, to ne, to ne, to já sportuju s mírou.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tím hostem je dnes Milena Steinmasslová, herečka divadelní, filmová, taky dáma, která umí podpořit dobrou věc. Tady opět připomínám akci Cihla. Ale pozor, taky herečka a dá se dneska říci mistr svého oboru, kterému není za těžko rozdělit se o zkušenosti a znalosti s dalšími. Mířím k hereckému studiu Mileny Steinmasslové. Našla jsem to jako informaci na internetu, přišlo mně to hodně zajímavé i díky osobnostem dalších lektorů.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Víte, to je takový podnikatelský záměr, který si myslím, že se mně hodně povedl, akorát jsem ho z různých objektivních důvodů nedokázala marketingově dotáhnout. A mrzí mě to, ale zase během toho, co jsem se o to pokoušela, jsem se tolik věcí naučila, že to rozhodně nebyla ztráta času. A pevně doufám, že až překlenu určité období, tak že se k tomu vrátím, protože ten nápad, si myslím, je opravdu dobrý. Vy jste tam narazila na ty lektory, které jsem získala pro tu větev hereckého studia, kde to mělo být vzdělávání, stálé vzdělávání profesionálních herců. A to byla Irina Andrejeva, David Peimer a Števo Capko a bohužel prostě neuměla jsem to, neuměla jsem je prodat, takže se to neuskutečnila. A druhá linie, kterou já bych chtěla, můj sen je, aby herectví se stalo součástí vzdělávání tak, aby si ho mohli lidé navolit. Studenti jiných vysokých škol, aby si mohli semestr nebo dva semestry to herectví dopřát, protože je to nejkratší a nejhravější a nejpohodlnější cesta k sobě, poznání svých vlastních fantazijních, komunikačních a jiných jako dispozic a všechno ostatní, s čím se lidé setkávají, je ptýlí ven. To herectví člověka obrací dovnitř. A nedělá to násilně, jo. Takže to je takový můj sen a uvidím, jestli se mně ho podaří dotáhnout úplně do konce. A když ne, tak si opět myslím, že to není žádná tragédie, protože já věřím v ty kameny a v kruhy, že když hodíte někam kámen, tak nemusíte se už dožít toho, že ty kruhy někam doběhnout, ale prostě někam doběhnou. Tak já se snažím zatím házet ty kameny a uvidíme.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: V tom úplně ideálním případě se prý ty kruhy v dobrém vrátí. Tak to bych vám opravdu moc přála. Hostem dnešního vysílání Českého rozhlasu Sever byla herečka Milena Steinmasslová. Díky za váš čas, díky za hezké povídání.

 

Milena Steinmasslová, herečka: Děkuji za pozvání a přeji všem hezké léto.

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.