Milan Kymlička – světově uznávaný muzikant a skladatel filmové a televizní hudby, rodák z Loun

16. únor 2024

S jeho písní Až jednou vyhrál v roce 1968 Milan Drobný Děčínskou kotvu. Rodák z Loun Milan Kymlička psal ale písničky i pro Hanu Zagorovou, Petra Nováka nebo Josefa Laufera.

Milan Kymlička se narodil v roce 1936. Byl tak talentovaný, že ho jako jediného Čechoslováka vybrali ke studiu skladby u slavného Bohuslava Martinů.

Ten ale učil v Římě a Kymlička povolení k vycestování nedostal. Proto v roce 1968 opustil zemi s manželkou a dcerou bez razítka. Utekl do Kanady za bratrem.

První dva měsíce uklízel v nemocniční kuchyni, pak hrál na klavír po barech. V roce 1970 ho oslovila společnost vyrábějící hračky, aby napsal hudbu k dětské show Upsy Downsy Town. Měla velký úspěch a Kymlička brzy získal velké renomé jako aranžér a dirigent.

Skládal hudbu pro známé kanadské zpěváky a zpěvačky. Nejen v Kanadě, ale i v USA se stal se také vyhledávaným skladatelem filmové a televizní hudby.

Diváci ji slyšeli třeba v seriálech Králova kronika, Nekonečný příběh, Lassie, Alfred Hitchcock uvádí, Dobrodružství na dalekém severu, Rupert nebo Dobrodružství Arsèna Lupina. Dále ve filmech Ztracený svět, Malí muži či Svatba v bílém. Originální muziku zkomponoval i ke stovkám rozhlasových her.

Po listopadu 1989 opatřil svou hudbou české filmy Mazaný Filip a Návrat ztraceného ráje.

Držitel mnoha ocenění, skladatel Milan Kymlička, zemřel v roce 2008 v Ontariu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio