Michal Bohin – lékař lidumil ze sběrného tábora v Letech u Písku, působící též v Lounech a Bílině

18. březen 2024

Říkali mu „lékař lidumil“. Za války totiž zachránil stovky životů. Dlouhé roky předtím ordinoval v Lounech a Bílině. Ukrajinský doktor Michal Bohin byl Žid, a proto měl velmi těžký život.

S ohledem na židovský původ mu nacisté v roce 1940 lékařskou praxi zakázali. Od dalších postihů ho nejdříve chránilo smíšené manželství, později byl ale přeci jen přidělen do sběrného tábora v Letech u Písku.

Michal Bohin

Když zde vypukla smrtící epidemie skvrnitého a břišního tyfu, zkušený odborník v oblasti infekčních chorob Michal Bohin ji úspěšně zvládnul. Zabránil tak dalším úmrtím.

V roce 1943 se Bohin i část jeho spoluvězňů přesunuli do tábora Hodonínek u Kunštátu. V září téhož roku mu byl umožněn návrat do Prahy, kde pracoval jako lékař židovské obce.

V říjnu 1944 ho zatklo gestapo kvůli tomu, že v roce 1939 informoval polský konzulát o přesunech německých vojsk. Bohin byl obviněn ze špionáže a opět se ocitl na severu Čech – tentokrát v terezínské Malé pevnosti.

Odtud putoval do koncentračního tábora v Mauthausenu. Potkal tu několik svých bývalých pacientů z Loun. Všichni byli nakonec osvobození americkou armádou.

Po válce působil Michal Bohin jako závodní lékař na pražském Masarykově nádraží. Zemřel na srdeční infarkt v roce 1956.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.