Mgr. Tomáš Policer a Kristýna Hladká - Mladý mediální moderátor 2010

Ve středu 24. února byli hosty v našem vysílání Mgr.Tomáš Policer, koordinátor soutěže Mladý mediální moderátor 2010 a soutěžící z 9.třídy Kristýna Hladká. Povídali jsme si o soutěži Mladý mediální moderátor, která je určena pro děti a mládež do 18 let. Více o soutěži a o tom jak se stát mladým moderátorem se můžete dozvědět od našich hostů z přiloženého audiozáznamu.

Český rozhlas Sever vám přeje příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a teď budete mít šanci poslouchat a taky se ptát našich hostů. Jména jsme už řekli, tak pro pořádek ještě jednou, magistr Tomáš Policer, takto učitel informatiky a mediální tvorby Základní škola Slovanka, hezký den.

Tomáš POLICER, učitel informatiky a mediální tvorby, Základní škola Slovanka: Krásný dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Můžete říct dobré ráno, dobré dopoledne. Podle toho, jak se cítíte a kdy vstáváte, ale jako pan učitel asi na osmou už musíte být ve škole?

Tomáš Policer, učitel: To samozřejmě, i dříve.

Slávka Brádlová, moderátorka: I dříve dokonce. A druhým hostem je Kristýna Hladká, žákyně 9 třídy, také ze základní školy a vlastně účastnice té soutěže, o které si dnes budeme povídat. Já vás teď poprosím a zkuste jeden druhého představit křížem, ale jednou větou. Tak pan učitel bude mít přednost.

Tomáš Policer, učitel: Tak Kristýna Hladká, žákyně 9. ročníku, moje věrná zástupkyně, co se týká mediální tvorby, o které budeme za chviličku povídat. Rádia Slovanka, školní televize a hlavně teda soutěže, o které budeme povídat, která mi pomáhá připravovat celou tu soutěž, je na ní velký spoleh. Takže velice dobrý.

Slávka Brádlová, moderátorka: A Kristýna má slovo.

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy, Základní škola Slovanka: Pan učitel Tomáš Policer, zástupce školy, Základní školy Slovanka a je také provozovatel té soutěže Mladý mediální moderátor.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to má starostí docela dost a uvidíme, co všechno nám o nich řekne. Měsíc a Český rozhlas Sever a taky naši dva dnešní hosté, mohla bych říci kamarádi ve zbrani třeba, protože jde o soutěž Mladý mediální moderátor, jejím organizátorem nebo koordinátore, možná i duchovním otcem je Tomáš Policer, je to tak?

Tomáš Policer, učitel: Ano, i když duchovním otcem by to mohla nazvat Slávka Brádlová, moderátorka: České televize Marcela Augustová, která před třemi lety uvítala na naší školu. A když jsme si tak přemýšleli, když už tady máme Marcelou Augustovou z České televize, co bychom mohli připravit pro ni, abychom ji využili nejen do našeho vysílání, do naše školního rádia, ale abychom jí mohli využít možná trošku zneužít i na něco jiného, tak jsme připravili celostátní soutěž. A teď už to připravujeme třetí rok a je to, myslím, čím dál tím lepší a kvalitnější.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak uvidíme, uvidíme, protože tohle všechno se bude odehrávat příští týden. Kristýno, ty chodíš na tyhle hodiny v rámci své zájmové činnosti jako do kroužku, nebo je to normálně součást rozvrhu?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Ne, jako kroužek to mám.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak dlouho?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Chodím tam asi tři roky nebo dva roky, nějak tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: Druhý, třetí rok, asi podle školních let se to počítá.

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Já jsem tam začala chodit jako volitelný předmět a měla jsem to jako i normální předmět jako ve škole, ale pak jsem začala chodit jako kroužek, protože už jsme neměli na výběr těch volitelných předmětů.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takhle, máte tam rozhlas, který předpokládám, také tvoří děti, žáci, máte tam vlastně televizní studio, tak co tě láká víc, anebo živé moderování, třeba někde na akcích, na módní přehlídce?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: No, mě víc láká moderování, než, no, ale oboje je dobrý.

Slávka Brádlová, moderátorka: Máte víc kluků nebo děvčat?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Máme více děvčat.

Slávka Brádlová, moderátorka: Čím si to vysvětluješ?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: No, protože asi kluci mají více sportu jako teď v tom období.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak cokoliv vás zajímá, můžete se zeptat, našich hostů, připomínám kontakty, pevná linka 475212212. E-mailová adresa host@sever.rozhlas.cz. A také číslo pro vaše SMS 9077704, první slovo ve zprávě HOST a cena čeká na jednoho z vás, Staré pověsti české Aloise Jiráska v podání Zdeňka Svěráka.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá Český rozhlas Sever. Naší dnešní hosté Tomáš Policer, Kristýna Hladká. Tomáš je koordinátor soutěže Mladý mediální moderátor a Kristýna je jeho zástupce, ale pozor, taky jedna ze soutěžících, tak není tady trošku střet zájmu?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Není.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nemůžeš si tam přihrát nějak bodíky?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Ne, tak ono to je, jako že dávají ohleduplnost, jako že pro ty, co dělají dlouho a pro ty, co to třeba chtějí jenom zkoušet, ale hlavně v porotě je úplně někdo jiný, kdo nás třeba nezná.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže porota bude objektivní, aspoň do jisté míry. K porotě se také dostaneme, protože tam jsou zajímavá jména, ale pojďme nejdřív říci něco o té soutěži, řekli jsme už, že je to třetí ročník, je to celostátní soutěž, tak jak vypadá celostátní v podání České Lípy.

Tomáš Policer, učitel: Celostátní soutěž v podobě České Lípy, byli jsme v České Lípě v severních Čechách, tak na soutěž se nám přihlásily děti z Moravy, z jižních Čech, ze západních Čech, opravdu je to celostátní soutěž, z Prahy a tak dále. Je to soutěž pro děti od šesti do osmnácti let, jak bylo řečeno, to znamená, že se můžou přihlásit všechny děti školou povinné a i ti, co už povinné nejsou.

Slávka Brádlová, moderátorka: Anebo středoškoláci před maturitou.

Tomáš Policer, učitel: Anebo středoškoláci. Přesně tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: Kolik kategorií je, protože mezi šesti a osmnáctiletým je veliký rozdíl.

Tomáš Policer, učitel: Je tam velký rozdíl, takže je to diferenciovaný od, první kategorie první až třetí třída, a pak to jde po dvou ročnících, dohromady pět kategorií, středoškoláci jsou dohromady.

Slávka Brádlová, moderátorka: A někdo nám tady kope do stolečku, kdo to bude, tak nikdo, nikdo se nepřizná. Pokud se týká v kategorii samozřejmě i to hodnocení, asi bude trošku rozdílné, ale zajímá mě i práce moderátorská nebo to, co budou soutěžící předvádět, protože přece jenom je trochu rozdíl v moderování veřejné akce, je trochu rozdíl v moderování rozhlasového pořadu nebo besedy, tak jak je to?

Tomáš Policer, učitel: Určitě, celou tu soutěž bychom moderovaly děti, naše děti Základní školy Slovanka, mají teda výhodu, že už asi vědí, jak taková soutěž vypadá, bude na všech třech ročnících, to znamená, to jsou ti, co už znají. Ale jak říká Kristýna, v porotě sedí všechny zástupci mimo naší školy, to znamená, jestli můžu jmenovat, redaktor, moderátor Českého rozhlasu Sever, bavič Petr Novotný, je tam Slávka Brádlová, moderátorka České televize Marcela Augustová, je tam moderátor České rozhlasu Rádia Domina Slávek Hrzal, je tam herec, dneska moderátor, zpěvák David Gránský, možná ho znáte - finalista X-Factoru, redaktor televize Nova Martin Kočárek, který tady pro Ústecký kraj, je tam tady spoustu lidí, kteří určitě do toho mají co mluvit a kteří znají, bude tam i redaktorka Českého rozhlasu Sever.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ano, bude tam, doufá. A pojďme ještě k tomu, jak si děti mohou volit, jestli si připravují nějaké vystoupení moderátorské nebo dostávají nějaký úkol, a to už se zeptám Kristýna, nakonec zažila jsi určitě ročník minulý?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Jo, první kolo, to bude svůj vlastní monolog na minutu asi, a je to o, že musejí moderovat nebo měli by něco moderovat, a další kola už budou vybraná, že si budou losovat lístečkama nebo budou prostě už jako, že my budeme zadávat ty vedoucí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to bude možná obtížnější. Teď nevíme, samozřejmě soutěž bude až příští týden, 4. března ve čtvrtek, prozradíš už teď, co chystáš?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Budu moderovat pořad, ale neřeknu vám jaký.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže nic se nedozvíme, víc se ale můžete dozvědět vy a připomínám, ve hře tady máme CD Zdeněk Svěrák čte Staré pověsti české.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Hosty máme dnes dva, Tomáše Policera, pana učitele, a Kristýnu Hladkou, žákyni, oba jsou ze Základní škola Slovanka, oba se nějakým způsobem podílejí na přípravě a i na vlastní soutěži Mladý mediální moderátor 2010. Je to třetí ročník. Tak řekněte mi, Tomáši, neříkal jste si, a mohlo by to už začít organizovat někdo jiný, někde jinde, ne v České Lípě?

Tomáš Policer, učitel: To si vždycky říkám, čím ta soutěž je blíž a blíž, tak si to říkám a pak vlastně někdy po prázdninách, když za mnou přijdou děti a žáci by to chtěli znova, takže tak pak se do toho znovu dáme, takže když je ta soutěž blíž a blíž, tak bych to také rád někomu předal, i když na druhou stranu vždycky já říkám, tu soutěž organizuju proto, aby byla, aby děti mohly přece soutěžit, a to je ten nejhlavnější důvod, nejhlavnější důvod a nejdůležitější důvod je, že mám okolo sebe děti, který to baví, kteří se chtějí sebezdokonalit v moderování, kteří chtějí organizovat nějaký velký projekt a kteří se chtějí díky tomu projektu někam podívat, něco zažít a udělat si nějakou zkušenost, to je nejdůležitější úkol této soutěže. Ten úkol je vlastně bohužel takový soukromí pro nás, my chceme organizovat nějaký velký projekt, chceme, aby byl dobrý, aby byl nejlepší, aby byl nejlepší celostátní projektor moderátorská soutěž, a doufám, že to je.

Slávka Brádlová, moderátorka: Skromnost stranou. Teď mi kolegyně Eva do sluchátek tlumočí posluchačskou otázku, ale možná, že já bych s ní končila, dáme tedy posluchači přednost už teď. Kristýno, počítáš nějak s těmihle zkušenostmi ve svém budoucím třeba vzdělávání, můžeš na nějakou takovou školu?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Já bych chtěla být, jít na obchodní akademii, ale potom bych se chtěla věnovat, na vysokou školu bych chtěla jít na žurnalistiku a dělat jako moderování.

Slávka Brádlová, moderátorka: Právě, že tady už je ta cestička docela jasně narýsovaná, kéž by se ti to povedlo. Jinak já osobně si myslím, že pokud se děti naučí dobře mluvit, pokud se naučí jednat s lidmi, to jsou zkušenosti a vědomosti, které se jim hodí v kterémkoliv oboru, dáte mi za pravdu?

Tomáš Policer, učitel: Určitě, na škole se samozřejmě učí hlavně děti, aby měly co největší IQ, aby měly co nejvíc znalostí. A ještě možná důležitější, v dnešní době je takzvaná ta sociální inteligence, aby se v tom světě neztratily, aby něco zažily, aby už měly v něčem zkušenost, aby uměly mluvit, aby uměly moderovat, ale aby uměly třeba se dorozumět, aby uměly správně komunikovat. Děti, který už dneska se mnou vysílají v rádiu, dneska, ty, kteří chodí třeba do televize Nova dělat kompars, ty už něco zažily, ty už něco umí, ty se neztratí.

Slávka Brádlová, moderátorka: Přinejmenším je to opravdu zajímavý zážitek. Kristýno, máš nějaké vzory moderátorské?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Já mám ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Někoho z Medúzy, někoho z Esa, někoho z České televize?

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Já nemám úplně vzor, ale chtěla bych bejt dobrá.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je možná to nejlepší, protože dobrý moderátor by měl být svůj, ale přeci jenom, tak to vezmu jinak, kdo se ti libí, na koho se ráda díváš, koho ráda posloucháš?

Tomáš Policer, učitel: Mimo pana učitele.

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Ráda - Tomáš Krejčíř, anebo Petr Novotný, jako jak je takový zábavný, pak ten, já teď nevím, jak se jmenuje.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak pořad, který dělá.

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Já nevím.

Tomáš Policer, učitel: Pan učitel.

Slávka Brádlová, moderátorka: Pan učitel vypomohl. Jak už to tak páni učitelé mají ve zvyku. Tak já vám děkuju za dnešní povídání, mějte se moc hezky, soutěž ať se vydaří, ostatně uvidíme se tam, pak já vlastně bych teď neměla říkat, že budu Kristě držet palce, protože by to nebylo fér vůči ostatním soutěžícím. Mimochodem, kolik jich je letos?

Tomáš Policer, učitel: Každý rok bylo přes 100 soutěžících, tento rok jsme to museli omezit na 50 soutěžících, protože součástí té soutěže je i seminář. Petr Novotný, Marcela Augustová budou mít seminář o tom, jak správně moderovat, soutěž, ještě řeknu, je veřejná, to znamená, když už nejste přihlášeni, můžete se klidně přijít podívat.

Slávka Brádlová, moderátorka: A třeba si říci, a, tak příští rok to zkusím taky.

Tomáš Policer, učitel: Je to zkušenost.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Dnešními hosty ve vysílání Českého rozhlasu Sever byli Tomáš Policer, Kristýna Hladká, oba ze Základní škola Slovanka, Česká Lípa, s oběma jsme si povídali o soutěži Mladý mediální moderátor. Odehraje se 4. března, příští týden a samozřejmě, že Český rozhlas Sever o tom bude také informovat. Já ještě přidám informaci, že ten posluchač, který se ptal na Kristýninu budoucí studijní a životní dráhu, získává CD se Zdeňkem Svěrákem a Starými pověstmi českými. Vám díky za čas, za to, že jste se uvolnili, ostatně ze školy se uvolnit, to i pan učitel někdy uvítá.

Tomáš Policer, učitel: Ano, na to, že jsem byl zástupce ředitele, tak většinou tu práci za mě nikdo neudělá a hnedka jak přijedu, tak tam ještě přijdu.

Slávka Brádlová, moderátorka: A něco tam ještě na pracovním stole bude. Tak, pro tuto chvíli už díky, mějte se moc hezky, a na slyšenou.

Tomáš Policer, učitel: Děkujeme, na shledanou.

Kristýna Hladká, žákyně 9. třídy: Na shledanou.

Spustit audio